Home » Știri » Știri sociale » Cele mai reci locuri din România. Care sunt „polii“ frigului de la noi

Cele mai reci locuri din România. Care sunt „polii“ frigului de la noi

Pană Emanuela / 29.11.2020, 19:00

Țara noastră nu este străină de iernile foarte geroase, iar dacă acum câteva sute de ani erau atât de năpraznice de îngheța până și Dunărea, nici în zilele noastre nu ți se lipește încălțămintea de asfalt în sezonul rece. Care sunt cele două „Mici Siberii“ din România și anii în care iernile au fost unele teribile, aflați parcurgând acest articol.

Care sunt polii frigului în țara noastră

Expresia „frig de îngheață pietrele“ a fost, bineînțeles, folosită și de români și se potrivește cel mai bine iernii, dat fiind ca e anotimpul care vine cu minimele absolute de temperatură. De-a lungul timpului, și țara noastră a avut parte de ierni teribile – în care a nins într-o zi cât într-o lună – iar temperaturile au fost atât de scăzute, încât au transformat țara într-un glob de ghiață. Iernile din anii 1929, 1942, 1954 și 1967 au fost considerate extrem de severe, însă „iadul alb“ rămâne iarna lui 1941-1942, când la multe staţii meteo din ţară s-au înregistrat recorduri termice negative.

Capitala, dar și alte zeci de orașe din România au fost pur și simplu acoperite de nămeți. În acea iarnă, țara noastră a fost lovită de cel mai aprig viscol din istorie – „Marele Viscol“, aşa cum a rămas în memoria colectivă prima săptămână din luna februarie a anului 1954. Troienele ajunseseră de înălțimea tramvaielor, românii fiind nevoiți să sape „tuneluri“ pentru a ieși din locuințe. De asemenea, în București militarii lucrau zi şi noapte la deszăpezire.

Printre temperaturile minime înregistrate atunci au fost: -34,8 grade în Alexandria; -32,0 grade la Caracal; -33,0 grade la Drăgăşani; -33,1 grade la Basarabi; -32,8 grade la Târgu Mures; -32,2 grade la București; -32,0 grade la Corabia și la Greaca; -35,0 grade la Mediaș; -34,6 grade Celsius la Roșiori de Vede.

Citește și: Jardinierele balcoanelor pot fi vesele și la frig. Ce plante le ajută. 11 recomandări de la specialiști

Cele două „Mici Siberii“ din România

În geografia României, două zone se disting ca fiind cele mai geroase din țară în fiecare iarnă: Întorsătura Buzăului și Miercurea Ciuc. Aici, temperaturile ajung frecvent și la -28 de grade.

Întorsura Buzăului, județul Covasna

Această zonă este numită de localnici și nu numai „Mica Siberie“, iar viața aici este destul de costisitoare, dat fiind că trebuie să faci focul în sobă din noiembrie și până aproape de Paște. Glumă sau nu, se spune că până și Râul Buzău a făcut cale întoarsă, ocolind zona. Așadar, de aici și numele localității – Întorsura Buzăului. În anul 2012, în dimineața zilei de 14 decembrie, la Întorsura Buzăului se înregistrau -28 de grade Celsius.

Bazinul Ciuc din inima Harghitei

Al doilea pol tradițional al frigului din țara noastră este Bazinul Ciuc, poziționat în inima Harghitei. Cele mai scăzute temperaturi din România se înregistrează, de regulă, la Miercurea Ciuc. Primăverile și verile sunt scurte, iar diferențele mari de temperatură nu se înregistrează doar între anotimpuri, ci și între noapte și zi. De foarte multe ori, aceste diferențe sunt chiar și de 20 de grade. Potrivit datelor site-ului eldoradocountyweather.com, în anul 2017, orașul Miercurea Ciuc a fost polul frigului la nivel european. În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Miercurea Ciuc termometrele indicau -28,7 grade Celsius.