Home » Când, unde, cum » Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră. Unde apar de fapt deosebirile

Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră. Unde apar de fapt deosebirile

Alexandru Cazacu / 08.12.2021, 14:24
Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră. Unde apar de fapt deosebirile

În calendarul creștin-ortodox sunt trecute toate sărbătorile din an, iar acestea pot fi marcate cu cruce roșie sau neagră. Deși unele zile de sărbătoare sunt lucrătoare, cu ocazia altor sărbători, creștinii nu lucrează și nu fac treburi prin gospodărie. Află în continuarea acestui articol care este diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră. Iată unde apar deosebirile.

Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră

Din punct de vedere liturgic, principala diferență dintre sărbătorile cu cruce roșie și cele cu cruce neagră este dată de solemnitatea și bogăția slujbelor ținute în zilele respective. Mai exact, sunt trecute în calendar cu cruce roșie sărbătorile mari, cum ar fi praznicele împărătești, sărbătorile Sfintei Fecioare Maria și cele ale Sfinților importanți. Un semn distinctiv al importanței acestor sărbători este faptul că acestea sunt trecute în calendar cu crucea roșie încadrată în paranteze.

De asemenea, în calendar sunt trecute și sărbătorile sfinților cu polieleu. Spre deosebire de cele menționate mai sus, aceste sărbători sunt marcate cu cruce roșie sau neagră, însă cu o singură paranteză.

Tot în calendarul creștin-ortodox, sărbătorile sfinților fără priveghere sunt trecute cu o cruce simplă. Pe de altă parte, cele ale sfinților cu o însemnătate mai redusă sunt trecute ca sărbători cu cruce neagră, fiind de două feluri (cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie).

Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră
Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră

Ce nu e bine să facem în zilele de sărbătoare

Potrivit duhovnicilor, în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, oamenii nu trebuie să lucreze, decât daca este neapărat necesar. Din punct de vedere liturgic, sărbătoarea începe din seara precedentă a zilei respective, odată cu slujba Vecerniei.

De asemenea, conform fețelor bisericești, sărbătoarea se termină odată cu slujba din după-amiaza sărbătorii respective. În concluzie, acesta este intervalul de timp în care nu ar trebui să lucrăm. Cu toate acestea, preoții ne spun că sărbătorile cu cruce neagră nu trebuie ținute obligatoriu.

„În zilele cu cruce roșie este bine să ne ferim a lucra ceea ce nu este absolut necesar. Sărbătorile cu cruce neagră nu este obligatoriu să le ținem, așa cum avem poruncă să le ținem pe cele cu cruce roșie. Crucea neagră vrea să ne arate ca este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puțin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuși evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră și vrem să ținem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie, nu greșim.” spune preotul Marius Cătălin Antohi, potrivit doxologia.ro.

Ce înseamnă praznicul în calendarul creștin-ortodox

Pentru cei care nu știau deja acest lucru, praznicul este ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește un eveniment din istoria creștinismului, un anume sfânt sau sfinte moaște. Praznicul este totodată o comemorare liturgică și spirituală a Bisericii, la care pot participa credincioșii, iar la slujbele respective se spun rugăciuni și se cântă imnuri.

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare zi din an sfinți sau evenimente din istoria mântuirii. De obicei, praznicele sfinților se sărbătoresc la data când aceștia au trecut în neființă.