Home » Când, unde, cum » Domnitorul român care a murit de supradoză. Povestea mai puțin știută

Domnitorul român care a murit de supradoză. Povestea mai puțin știută

Cojocaru Cristian / 08.01.2022, 17:06
Domnitorul român care a murit de supradoză. Povestea mai puțin știută

România se poate lăuda cu o istorie vastă și uneori chiar aparte. Aceasta numără foarte multe personaje care au rămas atât în cultura românilor cât și în cărți datorită evenimentelor la care au participat sau a faptelor de curaj de care au dat dovadă. Cu toate acestea, nu înseamnă că viața lor a fost tot timpul un model demn de urmat. Află care a fost domnitorul român care a murit de supradoză.

Cine a fost domnitorul român care a murit de supradoză

Cu toate că domnitorii sunt cunoscuți datorită lucrurilor pe care le-au făcut pentru țară, aceștia nu au fost lipsiți de o serie de vicii care, așa cum era de așteptat, le afectau comportamentul dar și puterea de decizie. Puțini români știu că dintre acești domnitori face parte și cel care a murit de supradoză.

Atunci când te gândești la viciile unui domnitor, de cele mai multe ori te poți duce cu gândul la alcool, însă un domnitor român a fost mai vicios de atât, având o patimă pentru droguri. Mulți dintre domnitori aveau mai mulți copii cu mai multe femei, însă unii dintre aceștia erau fascinați de extazul provocat de opiacee.

Unii istorici au afirmat că Alexandru Lăpușneanu spre exemplu ar fi consumat cannabis în scop terapeutic, în timp ce Nicolae Mavrocordat ar fi folosit opiacee sub formă de magiun care provocau halucinații puternice. Totodată, se vorbește despre faptul că domnitorul Moldovei, Constantin Racoviță era mai tot timpul cu zâmbetul pe buze din cauza consumului de droguri.

O altă personalitate, domnitorul Țării Românești, Grigore al II-lea Ghica era cunoscut drept un împătimit al consumului de droguri. Acest viciu l-a costat prețul suprem și anume viața, fiind singurul conducător din istoria României care a murit de supradoză. Grigore al II-lea Ghica Vodăa murit în București în anul 1752, după cum arată Athanasie Comen Ipsilanti, din cauza administrării greșite de teriacă cerească.

domnitorul român murit supradoză
Grigore al II-lea Ghica a fost singurul conducator al Romaniei care a murit de supradoza

Viața lui Grigore al II-lea Ghica

Grigore al II-lea Ghica a numărat patru domnii după cum urmează: 1726- 1733, 1735 – 1739, 1739 – 1741, 1747 – 1748. Acesta a fost domn al Moldovei și al Țării Românești în epoca fanariotă. Născut în anul 1695 la Constantinopol, domnitorul murea în data de 3 septembrie 1752 din cauza supradozei anterior menționate.

El a fost înmormântat la mănăstirea Pantelimon din București. La conducerea Moldovei, Ghica Vodă a fost adus de către Nicolae Mavrocordat, iar în timpul domniei sale, acessta a scăzut birurile, doar că dregătoriile mari le-a acordat tot grecilor. Dimitrie Racoviță aflat în fruntea partidei boierilor nemulțumiți de deciziile domnitorului, ajutat totodată de tătari, a dorit să îl detroneze pe domnitor.

Ghica însă a primit sprijin din partea turcilor și a muntenilor, astfel că a putut dejuca acest plan. În același timp în care avea loc războiul ruso-turc, Moldova a fost ocupată de către ruși, iar Ghica a fost nevoit să părăsească tronul pentru o scurtă perioadă de timp, mai concret între septembrie – octombrie 1741.

După șase ani, Ghica recâștiga tronul Moldovei însă doar pentru o perioadă de un an, între 1747 – 1748, după care a răscumpărat tronul Țării Românești. Din cauza cheltuielilor mari adunate din recâștigarea și menținerea domniei, acesta a mărit sarcinile țării. Este cunoscut faptul că a reparat mai multe mănăstiri și a zidit mănăstiri cunoscute precum Frumoasa și Pantelimon, inființând totodată și un spital tot acolo.