Home » Când, unde, cum » Draconide 2021. Ce este acest fenomen astronomic deosebit și când are loc

Draconide 2021. Ce este acest fenomen astronomic deosebit și când are loc

Manolică Anca / 28.09.2021, 16:22
Draconide 2021. Ce este acest fenomen astronomic deosebit și când are loc

Draconide 2021, prima ploaie de meteoriți din toamnă. Pasionații de astronomie și nu numai vor putea vedea un nou fenomen spectaculos pe cer. Află, în continuare, în ce zi și la ce oră atinge ploaia de stele căzătoare apogeul.

Ce este fenomenul Draconide și când se vede în 2021

Spre deosebire de multe ploi de meteoriți, Draconidele sunt de scurtă durată. În 2021, putem urmări această ploaie în perioada 6-10 octombrie, la căderea nopții, și seara devreme pe 8 octombrie, așa că nu vom avea multe nopți să ne bucurăm de ea.

Numărul mediu de meteori pe care îl putem vedea va fi de aproximativ 10 pe oră, în condițiile în care cerul este întunecat și senin. Însă, de-a lungul timpului, acest curent de meteori a creat spectacole inedite pe cer, generând chiar și mii de meteori pe oră. Au fost ani fantastici pentru observarea 1933 și 1946 cu rate de mii de meteori pe oră, dar la fel au fost 1998, 2005, 2011 și 2012, motiv pentru care ploaia de meteori Draconid din octombrie este uneori numită și Giacobinide.

Ploaia de meteori are loc atunci când Pământul se intersectează cu resturi din coada cometei 21P, numită și Giacobini-Zinner,  care orbitează în apropierea lui Jupiter pe o perioadă de şase ani şi jumătate. Pentru a putea vedea ploaia de stele, trebuie să mergem într-o zonă unde nu este lumină artificiala, deci departe de orașe. Deși nu este la fel de faimoasă ca și Perseidele, garantează întotdeauna un spectacol bun pentru pasionați.

Denumirea Draconide are legatură cu constelația în care se găsesc

Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale draconidelor este că strălucesc pe cer cu o intensitate mare. Punctul radiant al ploii de meteori coincide aproape cu capul constelației Draco, Dragonul, pe cerul nordic, în apropierea constelației Ursa Minor. De aceea, draconidele sunt privite cel mai bine din emisfera nordică.

Ploaia Draconide 2021 va avea apogeul pe 8 octombrie
Ploaia Draconide 2021 va avea apogeul pe 8 octombrie

Nu trebuie localizată această constelație pentru a vedea draconidele, desigur, pentru că acești meteori zboară în toate direcțiile peste cerul înstelat.Ploaia este o adevărată ciudățenie, prin aceea că punctul radiant se află cel mai înalt pe cer pe măsură ce întunericul cade. Asta înseamnă că, spre deosebire de multe averse de meteori, este posibil ca mai mulți draconizi să zboare seara decât dimineața după miezul nopții.

Majoritatea Draconidelor ard înainte de a atinge Pământul, lăsând dâre luminoase pe cer. Din fericire, căderea lor este destul de lentă, lucru care nu prezintă riscuri pentru navete, stații spațiale sau sateliți.

Următoarele fenomene astronomice din 2021

Ploaia de meteoriți Orionid, octombrie 2021. Orionidele, foarte strălucitoare și rapide, sunt considerate a fi printre cele mai frumoase ploi de meteoriți. Fenomenul va putea fi vizibil atât din emisfera nordică, cât și din cea sudică după miezul nopții. Punctul culminant al orionidelor va fi între 20 și 21 octombrie.

Eclipsa de lună parțială, noiembrie 2021. În luna noiembrie, America, Australia și anumite zone din Europa și Asia vor putea vedea o eclipsă parțială de Lună. Acest fenomen are loc atunci când umbra Pământului acoperă doar parțial Luna. Spectacolul va putea fi observat pe 19 noiembrie și va fi a doua și ultima eclipsă de lună din acest an.

Ploaia de stele Geminide, decembrie 2021. Ploaia de meteoriți Geminid va avea loc între 4 și 20 decembrie și va putea fi observat din toate colțurile lumii. Potrivit Organizației Internaționale a Meteorilor, Geminidele sunt „de obicei cea mai puternică ploaie de meteori ai anului”. Apogeul va fi atins în noaptea de 13 decembrie.