Home » Când, unde, cum » Dragobete 2022. De ce se sărbătorește pe 24 februarie. Tradiții, obiceiuri și cele mai frumoase urări de trimis de Ziua Iubirii la români

Dragobete 2022. De ce se sărbătorește pe 24 februarie. Tradiții, obiceiuri și cele mai frumoase urări de trimis de Ziua Iubirii la români

Alexandru Cazacu / 24.02.2022, 10:36
Dragobete 2022. De ce se sărbătorește pe 24 februarie. Tradiții, obiceiuri și cele mai frumoase urări de trimis de Ziua Iubirii la români

Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobete 2022, sărbătoare a dragostei ce se trage din tradițiile dacilor. În rândurile de mai jos veți afla de ce se sărbătorește Dragobetele pe 24 februarie și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Ziua iubirii la Români. De asemenea, vă vom prezenta și unele dintre cele mai frumoase urări cu ocazia acestei minunate zile.

Dragobete 2022. De ce se sărbătorește pe 24 februarie

Legenda spune că Dragobete era fiul Dochiei și zeul dragostei, dar și al bunei dispoziții. Acesta mai era cunoscut și sub numele de Cap de Primăvară sau Cap de Vară. De asemenea, fiului Dochiei i se mai spunea și năvalnicul, fiind perceput ca un flăcău arătos și iubăreț, care le făcea pe fetele tinere să se îndrăgostească de el.

Conform unei alte tradiții, Maica Precista l-a transformat pe Dragobete într-o buruiană numită Năvalnic, după ce el a reușit să îi încurce și ei cărările. În ceea ce privește sărbătoarea Dragobetelui, aceasta are o simbolistică aparte.

Cercetătorul Ion Ghinoiu, autorul lucrării „Zile și mituri”, spune că până la jumătatea secolului XX, la sate Dragobetele era sărbătorit pe 24 și 28 februarie sau în zilele de 1 și 25 martie. Cel mai probabil, în vremuri de mult trecute 24 februarie însemna începutul primăverii, momentul când natura se trezește, iar omul trebuia să participe și el cumva la toată veselia naturii.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2022

Pe 24 februarie, de Dragobete, băieții și fetele se îmbrăcau în haine de sărbătoare și mergeau spre pădure pentru a culege primele flori ale primăverii. După ce adunau viorele, ghiocei și alte flori specifice, ziua continua cu cântece și voie bună. Pe la amiază fetele fugeau spre sat, iar feciorii le fugăreau, încercând să le prindă și să le sărute. Dacă plăcea băiatul care o fugărea, fata se lăsa prinsă.

Potrivit unei alte tradiții, în această zi fetele necăsătorite strângeau zăpada rămasă în jurul casei. Aceasta era denumită „zăpada zânelor”. Se credea că apa rezultată din topirea acelei zăpezi are proprietăți magice. Fetele nemăritate se spălau pe față cu apa respectivă pentru a deveni frumoase precum zânele și a-și atrage ursitul.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2022
Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2022

Credințe populare de Dragobete 2022

Tot în vremurile trecute, dacă pe 24 februarie ziua era mohorâtă, băieții și fetele tinere se adunau în casă să petreacă, să se împrietenească și să joace jocuri.

Se spune că, de Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească doar cu persoane de sex opus. În caz contrar nu vor avea parte de dragoste pe tot parcursul anului. De asemenea, se credea că fetele vor fi pline de dragoste și tandrețe dacă ating un băiat dintr-un sat învecinat.

În această zi, bătrânii de la sate ofereau animalelor din gospodării o îngrijire specială. Se credea că de Dragobete, păsările își aleg perechea pe viață și se apucă să își construiască cuiburile.

Cele mai frumoase mesaje și urări de Dragobete

De Dragobete 2022, este indicat să trimiți persoanei iubite cel mai frumos mesaj de dragoste. Așadar, în rândurile de mai jos noi îți vom prezenta unele dintre cele mai frumoase urări și mesaje de Ziua iubirii la români. Iată cum sună acestea.

  • Astăzi, aștept ca o rază să-mi pătrundă în suflet, să mă lumineze și să-mi spună „Te iubesc!” Îmi doresc ca acea rază să fie vocea ta ce mă trezește de dimineața!
  • A iubi înseamnă să trăiești prin celălalt, să simți nevoia de a-l vedea zilnic, de a-i povesti, de a-i dărui și de a-i cere un sfat atunci când ai nevoie. Te iubesc!
  • Viața mea ar fi pustie, dacă nu ai fi tu să mă faci să simt că trăiesc și să-mi înveselești ziua. Nu pot să spun decât că te iubesc enorm și că ești totul pentru mine!
  • Tot ce se iubește e frumos, iar tot ce e frumos se iubește. Ești atât de frumoasă pentru că ești iubită, iar acest lucru nu se va schimba niciodată. Sunt norocos să te am aproape. Te iubesc!
  • Îmi ia doar o secundă pentru a-ți spune că „Te iubesc”, însă îmi trebuie o viață ca să îți demonstrez asta!
  • Vocea ta îmi luminează ziua. Tu mi-ai adus atât de multă fericire, atât de multe zâmbete și iubire, iar pentru asta eu Te iubesc!
  • Oamenii mi-au spus că ziua are 24 ore, o oră are 60 min, iar un minut are 60 de secunde, însă nimeni nu mi-a spus că o secundă fără tine este o eternitate.
  • Tu ești Soarele din viața mea. Ador să te vad cum zâmbești, radiez de fericire când de văd râzând și sunt extrem de mulțumit atunci când te vad fericită alături de mine. Te iubesc!