Home » Când, unde, cum » Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021. Când poate fi observată și de ce culoarea Lunii se vede ruginie

Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021. Când poate fi observată și de ce culoarea Lunii se vede ruginie

Manolică Anca / 18.11.2021, 08:55
Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021. Când poate fi observată și de ce culoarea Lunii se vede ruginie

Pe 19 noiembrie 2021 va avea loc o eclipsă parţială de Lună care va dura aproape trei ore şi jumătate. Nicio altă eclipsă de acest gen nu a durat mai mult din 1440 și nici nu va mai fi una până în 2669. Iată de unde va fi vizibilă cel mai bine.

Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021

Între 18 și 19 noiembrie, Pământul va experimenta o eclipsă parțială de lună care va dura aproape trei ore și jumătate. Potrivit NASA, eclipsa lunară parțială va începe la aproximativ ora 9:19 (ora României).

Maximul va fi atins la ora 11 (ora României), iar sfârșitul eclipsei parțiale va avea loc în jurul orei 12:47 (ora României). Fenomenul astronomic are loc în timp ce Luna se află la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Cea mai lungă eclipsă parțială de lună din ultimii 580 de ani

Eclipsa parțială de lună, atunci când umbra Pământului acoperă 97% din Luna plină, va fi cea mai lungă din secolul acesta de până acum, depășind durata celei mai lungi eclipse lunare totale din 2018, care a durat 1 oră și 43 de minute. Eclipsa care va avea loc pe 19 noiembrie va fi, de asemenea, cea mai lungă eclipsă lunară parțială din ultimii 580 de ani.

Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021
Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021

O eclipsă de Lună apare atunci când Pământul trece între Lună și Soare, astfel că umbra planetei noastre eclipsează Luna. Umbra blochează total lumina solară, sau mare parte din aceasta în cazul unei eclipse parțiale, astfel că Luna capătă o nuanță ruginie.

Fiindcă Luna va ajunge la apogeu, adică în cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa de Pământ, pe 20 noiembrie, se va mișca, de asemenea, cu cea mai mică viteză pe orbita sa. De aceea va părea că nu se mișcă deloc prin umbra Pământului, durând peste 100 de minute de la momentul primului contact umbral până la cel al celei mai mari eclipse și invers (cea mai mare eclipsă până la ultimul contact umbral).

Cum apare culoarea ruginie a Lunii din timpul unei eclipse?

Culoarea ruginie apare pentru că lumina de la Soare, deși blocată direct de Pământ, ea înconjoară planeta noastră și călătorește prin atmosferă pentru a ajunge la Lună. Cum atmosfera Pământului filtrează lungimile de undă mai scurte de lumină, le permite celor roșii și portocalii să treacă. După ce acestea trec prin atmosfera Pământului, ele continuă spre Lună, acoperind-o cu o lumină roșiatică.

Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021
Eclipsă parțială de Lună, 19 noiembrie 2021

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună a secolului va fi vizibilă în multe părți ale lumii, în aproape 50 de țări, inclusiv America de Nord, estul Australiei, Noua Zeelandă și Japonia, dar și vestul Europei. Din păcate, potrivit Live Science, ea nu va fi vizibilă din Africa, Orientul Mijlociu sau Asia de Vest, scrie Live Science.

Dacă nu reușești să vezi această eclipsă, nu uita că acestea au loc de obicei de două ori pe an. Așadar, o nouă eclipsă lunară, de această dată una totală, va avea loc între 15 și 16 mai 2022, urmată de încă una între 7 și 8 noiembrie 2022.