Home » Știri » Calendarul astronomic: când are loc următoarea eclipsă de lună, eclipsă de soare. Datele exacte

Calendarul astronomic: când are loc următoarea eclipsă de lună, eclipsă de soare. Datele exacte

Manolică Anca / 08.11.2021, 11:10
Calendarul astronomic: când are loc următoarea eclipsă de lună, eclipsă de soare. Datele exacte

Calendarul astronomic. Acestea sunt următoarele eclipse de Lună și Soare pentru restul anului 2021 și tot anul 2022. Datele și locurile exacte de unde pot fi văzute aceste fenomene.

Calendarul astronomic. Eclipsă parțială de Lună – 19 noiembrie 2021

O eclipsă parțială de Lună va fi vizibilă din America de Nord și de Sud, Australia și părți din Europa și Asia în această zi. Luna va intra în umbra exterioară slabă a Pământului, cunoscută sub numele de amurg, la ora 01:02 EST (06:02 GMT). Eclipsa parțială, când luna se va întuneca cel mai vizibil, începe la ora 2:18 EST (07:18 GMT). Maximul eclipsei va avea loc la 4:02 am EST (09:02 GMT). Evenimentul va dura circa șase ore.

Eclipsă totală de soare – 4 decembrie 2021

Singura eclipsă totală de soare a anului (și ultima eclipsă totală de soare până în 2023) se va vedea din Antarctica . Observatorii cerului din Africa de Sud, Namibia, vârful sudic al Americii de Sud și unele insule din Atlanticul de Sud vor putea vedea cel puțin o eclipsă parțială de soare, luna blocând o parte din soare.

Calendarul astronomic. Eclipsă parțială de soare – 30 aprilie 2022

Prima eclipsă parțială de soare va avea loc pe 30 aprilie, însă nu va putea fi văzută în Europa sau America de Nord. Se va vedea doar într-o mică fâșie din sudul Americii de Sud și în oceanele Atlantic și Pacific. O eclipsă parțială de soare are loc atunci când Luna se mișcă între Soare și Pământ în așa fel încât o parte a Soarelui nu se poate vedea de pe Pământ, adică Luna este capabilă să capteze doar o parte a Soarelui în umbra ei.

Calendar astronomic 2021
Calendar astronomic 2021

Eclipsă totală de lună. 15 mai 2022

Această eclipsă de lună va fi vizibilă în sudul și vestul Europei, sudul și vestul Asiei, Africa, aproape toată America de Nord, America de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica. Luna va intra în amurg la 21:31 EDT (03:31 CET) pe 15 mai și va rămâne până la 2:52 AM EDT (08:52 CET) pe 16 mai.

Calendarul astronomic. Eclipsa parțială de soare – 25 octombrie 2022

Această eclipsă nu va fi vizibilă din America de Nord, dar o veți putea vedea din Groenlanda, Islanda, Europa, Africa de Nord-Est, Orientul Mijlociu, Asia de Vest, India și China de Vest). Eclipsa parțială de soare are loc atunci când Luna se mișcă între Soare și Pământ în așa fel încât o parte a Soarelui nu va fi vizibilă de pe Pământ.

Eclipsă totală de Lună – 8 noiembrie 2022

Este ultima eclipsă din 2022 și va fi o eclipsă totală de Lună spectaculoasă. Va fi vizibilă în Asia, America de Nord, părți din nordul și estul Europei și majoritatea părților din America de Sud. Mai exact, regiunile vizibile ale acestei eclipse de Lună vor fi Europa de Nord-Est, Asia, Australia, America de Nord, cea mai mare parte din America de Sud, Oceanul Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, Arctica și Antarctica. Luna va intra în amurg la 3:01 AM EST pe 8 noiembrie (10:01 AM PST) până la 8:58 AM EST (3:58 PM PST).