Home » Când, unde, cum » Femeia care a coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen. Specialiștii erau convinși că se poate ajunge doar până la o adâncime de 30 de metri

Femeia care a coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen. Specialiștii erau convinși că se poate ajunge doar până la o adâncime de 30 de metri

Alexandru Cazacu / 07.02.2022, 15:29
Femeia care a coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen. Specialiștii erau convinși că se poate ajunge doar până la o adâncime de 30 de metri

Până nu de mult, oamenii de știință erau ferm convinși că oamenii se pot scufunda doar până la o adâncime de 30 de metri. Ei bine, o femeie din Australia le-a demonstrat contrariul, după ce a coborât la o adâncime mult mai mare. Haideți să vedem cine este femeia care a coborât la mai bine de 70 de metri sub apă fără tub de oxigen.

Femeia care a coborât până la peste 70 de metri sub apă fără tub de oxigen

Mai exact, Amber Bourke este australianca care a reușit această performanță, iar cercetătorii sunt de părere că fenomenul nu are o explicație fiziologică, conform jurnaliștilor de la The Guardian. În urmă cu 10 ani, Amber a călătorit în Egipt unde a descoperit ceva nemaipomenit despre ea.

Aflându-se într-un sat din peninsula Sinai, australianca în vârstă de 20 de ani la vremea respectivă a găsit un loc unde să făceau scufundări libere, adică fără aparat de respirat. Fiind curioasă, ea a hotărât să încerce această experiență. În prezent, Amber este campioană australiană la scufundări libere.

„Mi-am ținut respirația timp de patru minute și m-am scufundat până la adâncimea de 18 metri. Nici nu mi-am închipui că este omenește posibil”, spune Amber Bourke, potrivit sursei citate.

Bourke era campioană la înot sincron încă din adolescență, așa că știa deja că își poate ține respirația vreme de câteva minute. După cum spune chiar ea, descoperirea scufundărilor libere „mi-a deschis ochii asupra posibilităților… și m-am prins de sentimentul de a mă scufunda mai adânc și am vrut să văd de ce sunt capabilă și cât de adânc aș putea merge.”

Femeia care a coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen
Femeia care a coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen

Amber Bourke a ajuns la adâncimea de 73 de metri

În anul 2018, Amber Bourke era deja una dintre cele mai bune sportive din lume la scufundări. Atunci, ea s-a decis să încerce să doboare recordul mondial feminin la această  disciplină, în apele de pe coasta Filipinelor.

La vremea respectivă, specialiștii credeau că 30 de metri este adâncime maximă pe care oamenii erau capabili să o atingă. Asta deoarece presiunea exercitată asupra corpului este de patru ori mai mare decât la suprafață, iar volumul de aer din interiorul corpului sa micșorat la un sfert. Ei bine, Amber a coborât până la adâncimea de 73 de metri (un record mondial). Din păcate, ea a leșinat pentru o secundă când a ajuns la suprafață, iar acest lucru a dus la descalificarea ei.

„Dacă stai suficient de mult sub apă, există întotdeauna șansa ca oxigenul tău să scadă la un nivel în care creierul tău va decide să se închidă pentru a se proteja de leziunile creierului. Deci, într-un fel, este un lucru bun… dar frustrant la sfârșitul unei scufundări lungi.”, a explicat Bourke.

Cum pot ajunge profesioniștii la scufundări la adâncimi de zeci de metri fără tub de oxigen

Specialiștii de la Universitatea Windsor din Canada au cercetat fiziologia ținerii respirației. La experimente au participat scafandrii de elită. Conform Dr. Anthony Bain, fiziolog vascular, mulți dintre acești profesioniști au volume pulmonare mai mari decât o persoană obișnuită.

Se pare că scufundările câștigă din ce în ce mai multă popularitate în ultima vreme. Ba chiar mai mult de atât, pe coastele Australiei au apărut deja școli în acest sens, însă pentru a deveni un scufundător de elită este nevoie de multă muncă și răbdare.