Home » Când, unde, cum » Femeia care a fost soția lui Hitler timp de 40 de ore. Ce s-a ales de ea

Femeia care a fost soția lui Hitler timp de 40 de ore. Ce s-a ales de ea

Manolică Anca / 10.09.2021, 09:13
Femeia care a fost soția lui Hitler timp de 40 de ore. Ce s-a ales de ea

Adolf Hitler și-a ținut mereu secretă viața privată. El a fost adesea citat spunând: „Sunt căsătorit cu Germania!”, motiv pentru care nu foarte mulți cunosc detalii despre relațiile amoroase pe care fostul lider nazist le-a avut. Una dintre acestea a dus la o căsătorie care a durat mai puțin de 40 de ore. Iată cine a fost soția lui Hitler.

Cine a fost soția lui Hitler

Eva Braun este cunoscută ca fiind amanta lui Adolf Hitler devenită soție. Eva Anna Paula Braun s-a născut la 6 februarie 1912, la München, Germania, într-o familie foarte credincioasă, din tată profesor și mamă croitoreasă. Braun era fiica mijlocie a familiei, toate cele trei fete crescând într-un mediu familial sănătos, părinții acordându-le o atenție deosebită și având grijă să nu le lipsească nimic.

Viitoarea soție a lui Hitler a fost adolescentul tipic, cu un interes major pentru haine, băieți și machiaj. Îi plăceau activitățile în aer liber și nu era prea interesată de studii, ea refuzând la un moment dat să mai urmeze cursurile unei școli de mănăstire, Institutul Catolic al Tinerelor Femei din Simbach-am-Inn.

A preferat să se angajeze contabilă și asistentă la magazinul lui Heinrich Hoffman, cel care devenise fotograful personal al lui Adolf Hitler. Braun l-a cunoscut pe Hitler la magazin în 1929, când ea avea 17 ani, iar acesta avea 40 de ani, aflându-se la conducerea Partidului Național Socialist al Muncitorilor Germani.

Hitler, alături de soția lui, Eva Braun
Hitler, alături de soția lui, Eva Braun

Relația dintre cei doi a fost una foarte discretă

La începutul anilor 1930, Braun și Hitler au legat o relație și mai strânsă, după ce una dintre amantele lui Hitler s-a sinucis. Intensitatea relației și a sentimentelor dintre cei doi nu a fost încă pe deplin cunoscută, deși Braun și-a exprimat devotamentul profund față de relație (corespondența dintre Hitler și Braun a fost mai târziu distrusă la ordinele lui Hitler). Tatăl Evei, Fritz, s-a opus profund implicării fiicei sale într-o relație cu liderul nazist.

Hitler a fost adesea o prezență opresivă și și-a dedicat cea mai mare parte a timpului dezvoltării Partidului nazist. Din acest motiv, cei doi și-au păstrat relația secretă, neexistând ieșiri publice ale cuplului, în afară de participarea Evei Braun la convenția nazistă de la Nürnberg în 1935. Se spune că ea nu a avut în general nicio influență în deciziile politice ale lui Hitler și că el a ales-o ca tovarășă pentru că el credea că nu va deveni o provocare pentru autoritatea sa.

Sfârșitul tragic al celor doi

Soția lui Hitler a avut două tentative de suicid, în ​​1932 si în 1935, în urma celei de-a doua, Hitler dăruindu-i o vilă într-o suburbie a Munchen-ului, aproape de casa lui, punându-i la dispoziție și o mașină cu șofer personal. El începuse să fie din ce în ce mai grijuliu cu ea, în primul său testament fiind scris că ea ar urma să primească 600 lire pe an, pentru tot restul vieții.

În 1936, ea și-a stabilit reședința la cabana lui Hitler din Alpii Bavarezi, unde și-a întreținut timpul cu tot felul de activități precum gimnastică, plajă, schi și înot. Se spune că a rămas, în general, neperturbată de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, deși starea ei de spirit s-a schimbat când valul se întorsese împotriva Puterilor Axei.

Hitler, alături de soția lui, Eva Braun
Hitler, alături de soția lui, Eva Braun

Spre sfârșitul războiului, Braun ar fi putut să îl părăsească pe Hitler, dar ea s-a alăturat lui în buncărul din Berlin. În ultimele zile ale războiului, cei doi au gândit să se sinucidă mai degrabă decât să cadă în mâinile trupelor inamice. Pentru loialitatea arătată, Hitler a fost de acord să se căsătorească cu Braun. Cuplul s-a căsătorit pe 29 aprilie 1945.

A doua zi, pe 30 aprilie 1945, cei doi s-au sinucis. Braun a murit din cauza ingerării otravei, în timp ce Hitler s-a otrăvit și s-a împușcat. Corpurile lor au fost aduse în grădina bombardată din spatele cancelariei Reich, unde au fost arse.

„Deoarece nu am crezut că trebuie să-mi asum responsabilitatea unei căsătorii pe timpul războiului, am decis acum, înaintea morții să o iau de nevastă pe femeia care, după mulți ani de prietenie adevărată, a venit voluntar în orașul, ce era deja învins, pentru a-mi împărtăși soarta. Ea moare alături de mine ca și soția mea conform dorinței ei.”

Testamentul personal se termină astfel: „Eu și soția mea am ales moartea pentru a scăpa de rușinea de a fi forțați să demisionăm sau să ne predăm. Este dorința noastră să fim incinerați imediat în locul unde eu am înfăptuit cea mai mare parte a muncii mele de-a lungul celor 12 ani de serviciu în slujba poporului.”, se arată scris în testamentul lui Adolf Hitler.