Home » Când, unde, cum » Grădinile zoologice cu oameni. Episodul scandalos din istoria omenirii. Ce se întâmpla la aceste expoziții

Grădinile zoologice cu oameni. Episodul scandalos din istoria omenirii. Ce se întâmpla la aceste expoziții

Manolică Anca / 03.08.2021, 13:48

Grădinile zoologice cu oameni, afacerile scandaloase din istoria țărilor civilizate. Deși ar părea greu de imaginat să te plimbi printr-o grădină zoologică unde expnatele sunt oameni și nu animale, ei bine, în trecut acest lucru a fost posibil. Ființele erau ținute în captivitate și expuse celor care plăteau bani pentru a le vedea.

Grădinile zoologice cu oameni

Istoria omenirii are și numeroase episoade întunecate care nu ne fac cinste. Deși ne stă în fire să idealizăm trecutul și să criticăm prezentul, cu toate acestea, în istoria mai mai mult sau mai puțin îndepărtată a omenirii au existat anumite evenimente care parcă ne fac să răsuflăm ușurați că omul modern a evoluat.

Unul dintre aceste episoade negre ale istoriei sunt expozițiile din grădinile zoologice cu oameni. Până nu demult, în Occident existau astfel de locuri unde ființele umane erau ținute în captivitate și expuse publicului care plătea bani pentru a le vedea.

Primele expoziții de acest gen au apărut în secolul al XVI-lea, cardinalul Ippolito de Medici deținând o vastă colecție de oameni de diverse rase și nații, precum tătari, mauri, turci sau africani. În secolele ce au urmat, numeroși exploratori și comerciați au adus în fața publicului curios indigeni care erau capturați în timpul călătoriilor prin America de Nord sau de Sud.

Grădinile zoologice cu oameni
Grădinile zoologice cu oameni

Expozițiile erau extrem de populare

Astfel, în anii 1870, aceste expoziții cu oameni exotici deveniseră populare în foarte multe țări, grădinile zoologice cu oameni fiind deschise la Paris, Anvers, Hamburg, Milan, Londra, Barcelona și New York.

Carl Hagenbeck, comerciant de animale sălbatice, a avut un mare succes în Europa la cele două expoziții ale sale, una cu indigeni samoani și sami (1874) și alta cu nubieni (1876). Ulterior, în 1889, cu aprobarea guvernului din Chile, el a capturat 11 indigeni care aparțineau tribului Selk’Nam și i-a expus în toată Europa.

Totodată, el a fost și cel care a creat conceptul de grădină zoologică „deschisă”, fără cușcă, încercând să recreeze, pe cât era posibil, habitatul natural al indigenilor.

Francezii, experți în expoziția de oameni

Din dorința de a arăta lumii întregi puterea sa, Franța a pus bazele în Jardin d’Agronomie Tropicale (Grădina de Agronomie Tropicală) a șase sate specifice coloniilor francelze din Madagascar, Sudan, India, Tunisia, Congo și Maroc. Aceste expoziții au durat din mai până în octombrie 1907.

Peste un milion de vizitatori au călcat pragul expoziției, turiștii fiind dornici să vadă cum era viața în colonii, de la arhitectură până la practicile agricole. Mai mult, în cadrul unei expoziții din Marsilia, francezii au recreat o manufactură din Congo, aducând mai mulți congolezi să „lucreze” acolo.

Au existat grădini zoologice cu oameni chiar și în secolul XX

Sigur, francezii nu au fost singurii care au avut astfel de grădini, această practică fiind urmată chiar și în secolul XX. Mărturii ale intoleranței și mentalității înapoiate stau foate multe fotografii, precum cele pe care le poți vedea în GALERIA FOTO.

Un exemplu este Ota Benga, un pigmeu din Congo, care a fost expus în grădina zoologică din Bronx, New York, în anul 1906. Acesta era obligat să distreze toți vizitatorii, trăgând la țintă cu arcul sau jucându-se cu cimpanzeii și urangutanii care erau expuși lângă el. Imediat după ce a fost eliberat, traumele la care a fost supus l-au determinat să se sinucidă, împușcându-se în inimă.

Ota Benga
Ota Benga

În anul 1910, Sarah Baartman, o indigenă din Khoikhoi, Africa de Sud, s-a lăsat convinsă să fie expusă în Europa ca o curiozitate. Acesta suferea de o maladie genetică din cauza căreia avea fesele extrem de mari. Ea devenise o mare atracție pentru turiști.