Home » Când, unde, cum » Grupuri de cuvinte din limba română care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul

Grupuri de cuvinte din limba română care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul

Alexandru Cazacu / 30.09.2021, 17:45
Grupuri de cuvinte din limba română care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul

E greu să estimăm numărul cuvintelor existente în limba română, însă cert este că în DEX-ul publicat în 2016, numărul acestora a ajuns la 67.000. Pe lângă acestea, trebuie să menționăm și Dicționarul Universal al Limbii Române, în care sunt incluse și cuvinte din limba uzuală română, incluzând și termeni de specialitate din diferite domenii. Așadar, numărul total ar ajunge la 80.000. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care știu că în limba română există unele grupuri de cuvinte care citite de la stânga spre dreapta și invers, însă nu își pierd sensul. Haideți să vedem care sunt acestea.

Grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și invers fără să își piardă sensul

Ei bine, limba română are și părțile ei amuzante. De exemplu, ”palindromul” (plural ”palindromuri”) este un cuvânt sau un grup de cuvinte care poate fi citit atât de la stânga spre dreapta, cât și de la dreapta spre stânga și nu își pierde înțelesul. Iată câteva exemple de astfel de grupuri de cuvinte:

  • ”Ele ne seduc cu desenele”
  • ”Ele fac cafele”
  • ”Era o tipă răpitoare”
  • ”Ene purta patru pene”
  • ”O ramă maro”
  • ”Icre, pui, ciuperci”.

De asemenea, există și multe cuvinte care nu își pierd sensul indiferent din care capăt sunt citite. Iată câteva exemple: aerisirea, apa, axa, sos, tivit, tot, unu, capac, cinic, cojoc, coc, cuc, elevele, lupul, minim, potop, radar, rar, reper, rever.

Grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și invers fără să își piardă sensul
Grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și invers fără să își piardă sensul

Curiozități despre limba română

Deși nu este inclusă în DEX, denumirea medicală pentru o boală a plămânilor cauzată de inhalarea prafului de siliciu este cel mai lung cuvânt din limba română, având nu mai puțin de 44 de litere. Mai exact, este vorba despre ”Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză”.

Știați că cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera ”C” (19.750). La capătul opus, cu cele mai puține cuvinte se află litera ”Y”. Mai exact, în limba noastră există doar 14 cuvinte care încep cu această literă.

Aproximativ 40% din cuvintele vocabularului limbii române provin din italiană și franceză. Cu toate acestea, românii au trei cuvinte care le reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO. Acestea sunt: dor, doină și colind. Ba chiar mai mult de atât, nici ”dor”, nici ”doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

Lucruri mai puțin știute despre limba română

După cum am menționat și la începutul articolului, numărul cuvintelor din limba română a ajuns la 80.000, însă românii folosesc în viața de zi cu zi doar circa 1500 dintre acestea.

De asemenea, o altă curiozitate din limba română o reprezintă cel mai lung cuvânt românesc format din două vocale. Mai exact este vorba despre interjecția ”uiuiu” care este un ”chiot de bucurie la dansurile populare”.

Totodată, în limba română există un cuvânt care conține toate cele opt vocale, în cazul în care este articulat hotărât la forma de plural. Cuvântul respectiv este: ”autoînsămânțările”.

Cea mai mare diferență de litere între forma de plural și cea de singular a unui substantiv o are cuvântul ”om” – ”oameni”.