În Marea Neagră, la o distanță de 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, este situată Insula Șerpilor. Nu mulți știu că acest teritoriu a aparținut cândva țării noastre, însă a fost ocupată de URSS după Al Doilea Război Mondial, iar apoi a fost anexată Ucrainei. Află în continuare istoria neștiută a Insulei Șerpilor. Ce se află de fapt aici și de ce joacă insula un rol crucial în invazia Rusiei asupra Ucrainei.
După greci și romani, Insula Șerpilor a fost deținută de drept de români. De-a lungul vremii, aici s-au adăpostit de furtuni corăbiile lui Ștefan cel Mare, în călătoriile lor spre Constantinopol. După perioadele în care a fost sub stăpânire grecească și romană, micuța insulă ajunge sub stăpânirea genovezilor, iar apoi a lui Mircea cel Bătrân. Conform Cronicii de la Nürnberg, „românii locuiau în insula Peuce vestită de cei vechi” (Peuce făcând referire la vremea respectivă la gurile Dunării).
Apoi, după cum spuneam, insula a ajuns sub stăpânirea lui Ștefan cel Mare, însă din 1484 aceasta a fost ocupată de otomani. Mulți ani mai târziu, după Războiul Crimeii, prin Tratatul de pace de la Paris (25 decembrie 1856), Rusia a cedat Principatului Moldovei Delta Dunării, Insula Șerpilor și partea de sud a Bugeacului.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În 1947, în urma Tratatului de Pace de la Paris, Insula Șerpilor a fost lăsată României, însă în 1948 a fost transferată și anexată ilegal de URSS. După 1990, insula a fost disputată de România și Ucraina la Curtea Constituțională, iar în zilele noastre, ea face parte a raionului Ismail din regiunea Odessa din Ucraina.
Surprinzător, în apropiere de Insula Șerpilor, țara noastră se învecinează cu Federația Rusă. Mai exact, după anexarea Crimeei la Rusia din martie 2014, în Marea Neagră a apărut, la est de insula Șerpilor și la echidistanță de aceasta și de capul Tarhankut, o nouă frontieră maritimă între Rusia și România. Aceasta are un traseu nord-sud o lungime de aproximativ 200 de kilometri.
După cum am menționat și în primele rânduri ale articolului curent, Insula Șerpilor este situată în Marea Neagră, la o distanță de 45 km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura. În ceea ce privește importanța acesteia, Insula Șerpilor este un punct strategic, iar ocuparea sa ar permite rușilor să revendice apele teritoriale din jur, care se întind pe 12 mile în mare.
Conform publicațiilor ucrainene Pravda și Interfax, grănicerii ucraineni de pe insulă au respins un atac al navelor rusești, după ce acestea i-au somat să se predea. Se pare că în cele din urmă, grănicerii au cedat sub asaltul bombardamentelor.
Conform jurnaliștilor de la Pravda, președintele Zelenski a anunțat în noaptea de joi, 24 februarie, că militarii de pe insulă au fost uciși. Deși informațiile din sunt contradictorii, Marina ucraineană și Serviciul de Grăniceri confirmaseră că Insula Șerpilor a fost cel mai probabil cucerită și că autoritățile au pierdut legătura cu militarii de pe insulă.
Ba chiar mai mult de atât, în timpul zilei de joi, autoritățile din Ucraina anunțau că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor” și că navele sunt probabil rusești. Se pare că navele au cerut grănicerilor de la postul de pe insulă să se predea însă aceștia au refuzat și au decis să se apere. Nu a trecut mult timp, iar insula a fost bombardată de cele două nave, conform Interfax.
Cu toate acestea, Rusia a comunicat ulterior că a arestat zeci de militari de pe Insula Șerpilor care au decis să se predea. De asemenea, rușii susțineau că îi va elibera pe militarii respectivi. Cu toate acestea, informați nu a fost confirmată și de autoritățile ucrainene.