Home » Când, unde, cum » Ion Creangă, înșelat de soție cu un călugăr? Povestea mai puțin știută din viața scriitorului român

Ion Creangă, înșelat de soție cu un călugăr? Povestea mai puțin știută din viața scriitorului român

Cojocaru Cristian / 31.10.2021, 16:35
Ion Creangă, înșelat de soție cu un călugăr? Povestea mai puțin știută din viața scriitorului român

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Viața acestuia a fost scrisă în nenumărate lucrări, dar și autobiografia ”Amintiri din copilărie”. Chiar și așa, detalii mai puțin cunoscute precum faptul că Ion Creangă ar fi fost înșelat, nu au apărut în aceste scrieri.

Zvonurile spun că Ion Creangă ar fi fost înșelat de soție

Celebrul scriitor s-a născut la Humulești în data de 1 martie 1837, iar viața sa a ajuns să fie cunoscută datorită scrierii sale ”Amintiri din copilărie”. Încă de mic copil, Ionică Torcălău așa cum mai era numit era un copil care ieșea din ctipare. Vremurile copilăriei sale au fost unele grele și, deși mama sa dorea ca acesta să devină preot, drumul său în viață a fost cu totul altul.

Scriitorul a avut șapte frați și surori, amintind pe Zahei, maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Povestitorul și-a așternut pe foaie copilăria în cea mai importantă operă a sa. Acesta a început școala primară în satul natal, iar apoi mama sa îl încredințează bunicului matern. David Creangă pentru a pleca la Broșteni să își continue studiile.

Ulterior, acesta începe să studieze la Școala Domnească sub numele de Ștefănescu Ion, profesor fiindu-i Isaia Teodorescu – Popa Duhu. Tânărul este trimis în Fălticeni pentru a studia și a deveni preot, loc unde își ia și numele de Ion Creangă. După ce școala este desființată, Ion Creangă pleacă la Iași, finalizând cursul inferior al Seminarului teologic ”Veniamin Costachi” de la Socola.

Acesta se îndrăgostește de Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu, astfel că în data de 26 decembrie 1859, Ion Creangă devine diacon în biserica ”Patruzeci de sfinți”. În data de 19 decembrie 1860 se naște fiul său Constantin. Vreme de 12 ani, Creangă a fost dascăl și diacon la mai multe biserici din Iași.

”Că diaconul Creangă s-ar fi dus pe la mănăstiri în scop de petrecere şi că ar fi putut avea chiar şi unele legături sentimentale, fiind atunci un tânăr plăcut la vedere, este un lucru ce poate n-a fost, dar care n-ar fi de mirare, a precizat criticul George Călinescu.

ion creangă înșelat
Perioada copilariei lui Ion Creanga s-a reflectat in viata sa de adult

Viața de rebel din copilărie s-a reflectat și în cea de adult

În data de 10 octombrie 1872,  acesta a fost exclus din lumea celor sfinte din cauza faptului că a fost părăsit de soție, ar fi împușcat ciorile care făceau mizerie la Biserica Golia și multe alte lucruri incompatibile cu statutul său. Criticii afirmă că acesta s-ar fi căsătorit cu Ileana din interes și că, cei doi nu ar fi fost fideli unul celuilalt.

Ileana l-ar fi înșelat pe Ion Creangă cu un călugăr de la Golia, în timp ce scriitorul petrecea timp cu o femeie din Iași. În anul 1873, cei doi au divorțat, iar Constantin a revenit în grija scriitorului.

”Judecând drept chiar fără a cunoaşte purtările Ilenei, este hotărât că Creangă n-a fost iubit de nevastă, care dacă l-a înşelat  cumva, a făcut acesta cu cugetul cel mai onest. Fetiţa de 15 ani devenită femeia tânără de 22 de ani, se găsi în faţa unui om vesel, slobod la gură şi la purtări, însă aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună rânduială în familie dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuvinţă şi prin urmare cruţând tot mai puţin femeia, pe care n-o vedea superioară bărbatului, a scris George Călinescu în ”Viaţa şi Opera lui Creangă”.