Home » Life & Style » 7 scriitori români și meseriile lor de dinainte de celebritate. Din ce își câștigau bani până să ajungă cunoscuți

7 scriitori români și meseriile lor de dinainte de celebritate. Din ce își câștigau bani până să ajungă cunoscuți

Alexandru Cazacu / 27.04.2021, 09:56
7 scriitori români și meseriile lor de dinainte de celebritate. Din ce își câștigau bani până să ajungă cunoscuți

Cu toate că au devenit cunoscuți grație operelor pe care le-au scris, unii dintre cei mai celebri scriitori români au avut alte meserii. Mai departe îți vom spune din ce își câștigau banii unii dintre cei mai cunoscuți oameni de litere din România.

Scriitori români și meseriile lor de dinainte de celebritate

De multe ori auzim că este greu să trăiești din scris sau din artă, iar în urmă cu zeci de ani situație era cam la fel. Așadar, mulți dintre cei mai cunoscuți scriitori s-au întreținut din alte alte meserii la care nu ne-am fi gândit și care nu au nicio legătură cu activitate literară. Ce meserii au avut Eminescu, Arghezi, Caragiale sau Liviu Rebreanu puteți afla în continuare.

Mihai Eminescu

Se pare că cel mai mare poet român a fost un mare pasionat de teatru, lucrând ca sufleur pentru trupa de teatru Fanny Tardini-Vlădicescu. De asemenea, Eminescu a muncit ca bibliotecar și copist, după ce a terminat studiile fiind numit director al Bibliotecii Centrale din Iași. Printre meseriile pe care le-a mai avut marele poet român se numără și cea de revizor școlar și redactor de ziar.

Tudor Arghezi

Încă din perioada în care era elev, Tudor Arghezi a câștigat bani dând meditații, iar mai târziu a fost custode la o expoziție de pictură. Înainte de a deveni celebru, marele poet a lucrat timp de doi ani ca tehnician laborant la fabrica de zahăr din Chitila, devenind ulterior diacon la Mitropolia Bucureștilor. De asemenea, Arghezi a lucrat și ca redactor la o publicație.

Ion Creangă

Recunoscut mai ales pentru basmele și poveștile sale, după ce a absolvit Seminarul Teologic de la Socola, Ion Creangă a fost învățător la Școala primară nr.1 din Iași. Vreme de 12 ani de zile el a fost dascăl și diacon în unele biserici din Iași, dar a fost exclus din rândurile bisericii acuzat că a frecventat teatrul.

Liviu Rebreanu

Înainte de a deveni celebru pentru operele sale, Liviu Rebreanu a urmat Academia Militară din Budapesta și a ajuns sublocotenent într-un regiment din Gyula. De asemenea, scriitorul bistrițean a lucrat și ca ajutor de notar și funcționar de primărie sătească.

Scriitori români și meseriile lor de dinainte să devină celebri
Scriitori români și meseriile lor de dinainte să devină celebri. Liviu Rebreanu

George Topârceanu

Printre primele meserii a lui George Topârceanu a fost cea de funcționar la Casa Bisericii. El s-a înscris la Facultatea de Drept, însă a abandonat-o în favoarea celei de Litere, rămasă, de asemenea, neterminată.

Ioan Luca Caragiale

La fel ca și Eminescu, Ioan Luca Caragiale a încercat și el să facă o meserie din pasiunea pentru teatru. Așadar, el a urmat cursuri de declamație și mimică la Conservatorul din București, angajându-se apoi la Teatrul Național din București ca sufleur și copist. De asemenea, Caragiale a mai muncit și ca revizor școlar și funcționar la Regia Monopolilor.

Lucian Blaga

Deși a urmat cursuri de teologie la Sibiu și Oradea, Lucian Blaga a urmat o carieră diplomatică, ocupând succesiv posturi de atașat cultural și de consilier de presă la legațiile României din Varşovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena. De asemenea, el a mai lucrat timp de un an ca subsecretar de stat în cadrul Ministerul de Externe.