Home » Când, unde, cum » Leguma care este mai bogată în fier decât carnea. Cum se prepară de fapt corect

Leguma care este mai bogată în fier decât carnea. Cum se prepară de fapt corect

Alexandru Cazacu / 10.01.2022, 17:31
Leguma care este mai bogată în fier decât carnea. Cum se prepară de fapt corect

Potrivit specialiștilor, carnea este un aliment foarte bogat în fier, care ne ajută în lupta cu diferite afecțiuni, printre care și anemia. De asemenea, carnea este și o sursă importantă de proteine. Cu toate acestea, există și oameni care, din diferite motive, nu consumă carne. Din fericire, pentru aceștia există și legume cu un conținut bogat de fier. Haideți să vedem ce legumă este mai bogată în fier decât carnea.

Leguma care este mai bogată în fier decât carnea

Studiile oamenilor de știință au demonstrat că o legumă foarte populară este mai bogată în fier chiar și decât carnea. Singura condiție este ca aceasta să fie gătită doar într-un anumit mod. Mai exact, este vorba despre celebrul cartof.

Conform nutriționiștilor, un cartof mare și copt poate avea un conținut de 3 ori mai mare de fier decât o porție de 85 de grame de carne de pui. Însă, pentru acest lucru cartofii nu trebuie să fie fierți sau prăjiți, ci copți, potrivit Antena 3.

Așadar, pentru a-și lua necesarul de fier, cei care nu consumă carne își pot face o porție de cartofi copți, pe care să o asocieze cu alte legume precum broccoli, ardei grași și puțin cașcaval topit. Gustul este cu adevărat uimitor și timpul de gătire este destul de mic.

Lucruri interesante despre cartofi

În fiecare zi, mai bine de 1 miliard de oameni consumă cartofi, această legumă fiind cultivată în peste 125 de țări din întreaga lume. Totodată, europenii consumă o cantitate de cartofi de două ori mai mare față locuitorii Statelor Unite.

Nu mulți sunt cei care știu că, în anul 1995, cartoful a devenit prima legumă cultivată în spațiul cosmic. Această tehnologie a fost creată de cei de la NASA, tocmai pentru a le permite astronauților să se hrănească sănătos în timpul șederilor lungi în Cosmos.

Cel mai mare cartof din lume a intrat în Cartea Recordurilor cu o greutate de peste 8 kilograme. Se pare că din această cantitate se pot obține peste 70 de porții de cartofi prăjiți într-un fast-food.

În vremuri de mult trecute, nu foloseau cartoful doar pentru consum. Această plantă era utilizată atât pentru vindecarea oaselor rupte, cât și pentru a preveni reumatismul și indigestia. De asemenea, incașii mai foloseau cartoful și pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii și pentru calmarea durerilor de gât.

Ce legumă este  mai bogată în fier decât carnea
Ce legumă este mai bogată în fier decât carnea

Alte lucruri mai puțin știute despre cartofi

Cu toate că poartă același nume, cartoful dulce și cel normal nu fac parte din aceeași familie. Ipomoea batatas (cartoful dulce) face parte din familia Convolvulacee. Pe de altă parte, Solanum tuberosum (cartoful) este o plantă din familia Solanacee.

Unii oameni de știință sunt de părere că am putea trăi mâncând doar piure de cartofi. Se pare că împreună cu laptele (untul), cele două ingrediente acoperă toate vitaminele și minerale necesare pentru supraviețuire.

Chinezii consideră că tuberculii de cartof au mai multe efecte benefice asupra stomacului, a splinei și a intestinelor. Tocmai datorită acestor lucruri, cartofii erau adesea folosiți ca remedii naturale pentru combaterea mai multor afecțiuni asociate cu aceste organe.