Home » Când, unde, cum » Lista cartierelor din București. De unde provin de fapt denumirile. Semnificația pentru fiecare în parte

Lista cartierelor din București. De unde provin de fapt denumirile. Semnificația pentru fiecare în parte

Cojocaru Cristian / 27.09.2021, 10:55
Lista cartierelor din București. De unde provin de fapt denumirile. Semnificația pentru fiecare în parte

În spatele cartierelor bucureștene se află multe povești, dar și legende care au dus la denumirile actuale ale acestora. Află lista cartierelor din București dar și de unde provine numele acestora.

De unde provin denumirile cartierelor bucureștene

Cu multe legende în spate, cartierele bucureștene au denumiri rezonante care ne fac de multe ori să ne gândim de unde ar putea proveni aceste nume. Află care este povestea din spatele fiecărui nume ale celor mai cunoscute cartiere ale Capitalei.

Dorobanți

În prezent, cartierul Dorobanți este una dintre cele mai luxoase zone ale Bucureștiului, dar în trecut, lucrurile stăteau diferit. În anii 1800, bogăția lipsea cu desăvârșire, fiind una dintre mahalalele orașului. Tot atunci, purta denumirea de Ulița Herăstrăului fiind locul care făcea legătura între București și Herăstrău. Acest loc a devenit ulterior Calea Dorobanți, purtând acest nume în semn de omagiu adus oastei victorioase după Războiul de Independență al României din 1878.

Balta Albă

Cartierul din sectorul 3 apare în primele scrieri în 1813 – 1814. Ioan Gheorghe Caragea, domnitorul Țării Românești, iar în acei ani a izbucnit epidemia de ciumă bubonică. Cadavrele erau duse și topite în groapa de var care se afla în cartierul respectiv. În timp ce ploua, varul ieșea la suprafață și se formau bălți albe mari, rămându-i numele așa.

Titan

Tot în sectorul 3 se află și cartierul Titan. Acesta a primit numele de la o fabrică de ciment care a fost construită în secolul XX în zona respectivă.

13 Septembrie

Data de 13 septembrie este data în care în România este sărbătorită Ziua Pompierilor. În data de 13 septembrie 1848 a avut loc ultima bătălie între Țara Românească și Imperiul Otoman, care a avut loc pe Dealul Spirii.

lista cartierelor bucurești
Cartierele bucurestene ascund multe povesti care, in timp le-au redat si numele acestora

Crângași

În secolul XVI, cartierul reprezenta un crâng al Codrului Vlăsiei. La început, prin 1835 în acel loc se aflau doar 5 gospodării, urmând ca ulterior să devină o parte a Capitalei, fiind un loc în care familiile nevoiașe alegeau să se mute.

Baneasa

Primul aeroport din România a fost aeroportul Băneasca, iar cartierul a fost construit în 1920 și a primit numele unei femei. Potrivit celor două ipoteze, una se referă la soția banului Dimitrie Ghica în timp ce de-a doua face referire la moșia Martei Bibescu. Totodată, se spune că aeroportul a fost construit pe o porțiune a acelei moșii.

Cotroceni

Cotroceni provine de la verbul ”a cotroci”- ”a scotoci”, loc unde se află și Palatul Cotroceni. Anterior, locul era acoperit cu verdeața Codrilor Vlăsiei. În acest cartier au trăit nume mari precum Marin Preda, Liviu Rebreanu, Ion Barbu și Ion Minulescu.

Ferentari

Denumirea acestui cartier provine din latinescul ”ferentarius”, însemnând soldat al infanteriei romane. O altă teorie afirmă că această denumire provine de la oștenii olteni aflați în slujba lui Alexandru Ioan Cuza, ferentarii.

Berceni

Acest cartier a luat naștere în 1965, fiind denumit după contele Miklos Bercsenyi. Francisc Rakoczi al II-lea a plecat către Imperiul Otoman pentru a trata răsturnarea Imperiului Habsburgic, iar acesta a făcut un popas în acest loc, de aici venind și numele cartierului.

Bucureștii Noi

Pământurile actualului cartier au aparținul lui Nicolae Bazilescu, iar zona respectivă se numea Măicănești sau Grefoaicele. Bazilescu a decis ca 155 de hectare să le scoată la vânzare, iar 140 de hectare să ajungă proprietate domeniului public.

Aviației – Aviatorilor

Acest proiect al lui Nicolae Ceaușescu a luat ființă după 1980, fiind un cartier destinat oamenilor în uniformă, de aici venind și numele său. Totodată, în 1935, a fost ridicat Monumentul Eroilor Aerului.

Giulești

În trecut, cartierul era, de fapt, un sat format din Giulești-Sârbi și Giulești-Țigania. Se pare că această zonă a fost locuită de mii de ani, asta după ce arheologii au descoperit că zona era locuită încă din mileniul 4 î.en.

Obor

O primă mențiune a acestui cartier apare în secolul al XVII-lea, fiind denumit ”Târgul de afară” sau ”Oborul de vite”. Apoi, acest loc a fost folosit pentru a fi spânzurați cei condamnați la moarte, până în 1870 când Grigore Ghica a interzis acest tip de acțiune.

Lista cartierelor din București

În ceea ce privește lista completă a cartierelor din București, aceasta cuprinde: 13 Septembrie · 1 Mai · Andronache · Apărătorii Patriei · Aviatorilor · Aviației · Baicului · Balta Albă · Băneasa · Berceni  · Brâncuși · Bucureștii Noi · Centrul Civic · Centrul istoric · Chitila · Cioplea · Colentina · Cotroceni · Crângași · Dămăroaia · Dealul Spirii · Domenii · Dorobanți · Dristor · Drumul Taberei · Dudești · Ferentari · Floreasca · Gara de Nord · Ghencea · Giulești · Giurgiului  · Grivița · Grozăvești · Iancului · Industriilor · Ion Creangă · Măgurele · Mihai Bravu · Militari · Moșilor · Muncii · Obor · Olteniței · Pajura · Pantelimon · Pipera · Primăverii · Rahova · Regie  · Romană · Sălăjan · Ștefan cel Mare · Tei · Teiul Doamnei · Timpuri Noi · Tineretului · Titan · Toporași · Trapezului · Unirii · Vatra Luminoasă · Victoriei · Vitan · Văcărești.