Home » Când, unde, cum » Locul neștiut unde se obține cea mai căutată brânză din Elveția. Secretele produsului devenit simbol național

Locul neștiut unde se obține cea mai căutată brânză din Elveția. Secretele produsului devenit simbol național

Alexandru Cazacu / 04.06.2022, 09:45
Locul neștiut unde se obține cea mai căutată brânză din Elveția. Secretele produsului devenit simbol național

Gruyere este o brânză elvețiană fermă și gălbuie. Denumită după localitatea Gruyères din Elveția, această brânză este de obicei învechită timp de câteva luni și făcută din lapte integral de vacă. Are găuri mici, o caracteristică neobișnuită pentru brânza elvețiană. Majoritatea soiurilor elvețiene de brânză au o mulțime de găuri mari, care se formează datorită bulelor de gaz care apar în timpul procesului de fabricare.

Locul unde se obține cea mai căutată brânză din Elveția

În caz că nu știați, cea mai căutată brânză elvețiană este creată la poalele Alpilor. Mai exact, este vorba despre brânza gruyere care, după cum spuneam, este produsă în Gruyères, un sat de munte din Elveția. Fabrica din Gruyères produce în fiecare an aproximativ 500 de tone de brânză.

Trei tipuri de astfel de brânză sunt produse aici: maturată șase luni, 8 luni și 10 luni. Gruyere este cunoscută pentru aroma sa bogată, cremoasă, sărată și cu un gust ușor de nucă. Cu toate acestea, aroma sa variază în funcție de vârstă.

Făcută din laptele vacilor care se hrănesc pe pășunile alpine

Anual, la fabrica unde se produce cea mai căutată brânză din Elveția ajung 6 milioane de litri de lapte. Iar acesta provine de la vacile care se hrănesc pe pășunile munților Alpi, situate la o altitudine de 800 de metri. Zilnic, specialiștii produc 48 de roți de brânză gruyere, iar întreg procesul este verificat de trei ori pe zi, la ore exacte.

„Trebuie să așteptăm exact momentul potrivit. E un moment special, pentru că e primul pas al brânzei, înainte e lapte și apoi e brânză”, spunea Fabienne Porchet, unul dintre specialiștii fabricii din Gruyères, potrivit stirileprotv.ro.

Secretele produsului devenit simbol național

Acest moment cheie garantează calitatea brânzei, iar pentru asta specialiștii urmăresc fiecare transformarea acesteia. Experții susțin că viteza cu care circulă laptele în cele patru cuve uriașe ale fabricii din Gruyères este esențială. Din această cantitate de lapte, după 24 de ore se vor obține 12 roți de brânză, fiecare dintre acestea cântărind circa 35 de kilograme.

În ultima etapă, practic se separă zerul de brânză, iar după ce a stat vreme de 12 ore la scurs, brânză va avea o formă rotundă și va fi compresata. Apoi, se adăugă dată fabricației și „pașaportul” roții de brânză. Cu ajutorul acestora, cei de aici pot urmări brânză oriunde în lume. În fabrica din Gruyères lucrează în jur de 60 de persoane, iar brânză făcută de aceștia ajunge în 52 de țări, scrie sursa citată anterior.

Cea mai căutată brânză din Elveția
Locul unde se produce cea mai căutată brânză din Elveția

Secretul celei mai căutate brânze din Elveția constă în învechirea acesteia. În permanență sunt păstrate pentru învechire 7.000 de roți de brânză. După primele trei luni de învechire, timp în care brânza a fost îngrijită și verificată periodic, trei specialiști vor analiza brânza.

„Se uită dacă brânză are o piele ok sau nu, dacă e învechită bine, dacă a fost păstrată în condiții bune și apoi degusta și se uită la structura. Și ne dau o notă. dacă nota nu atinge 18 puncte,  nu ai posibilitatea să vinzi brânza tăiată în bucătării”, mai spune Fabienne Porchet.

Cum se consumă cea mai căutată brânză din Elveția

Brânza gruyere este în general cunoscută ca una dintre cele mai bune brânzeturi pentru gătit, având un gust distinctiv. Este perfectă, mai ales la fondue, unul dintre preparatele elvețiene ce au devenit simboluri naționale.

De asemenea, brânza gruyere este folosită și în cordon bleu. Este o brânză fină de masă și poate fi adăugată în diferite salate sau în unele rețete de paste. Vinuri albe, cum ar fi Riesling, se potrivesc de minune cu cea mai căutată brânză din Elveția.