Home » Când, unde, cum » Locul unic din România unde casele sunt realizate exclusiv din piatră

Locul unic din România unde casele sunt realizate exclusiv din piatră

Cojocaru Cristian / 29.12.2021, 18:25
Locul unic din România unde casele sunt realizate exclusiv din piatră

Foarte mulți dintre noi aleg să viziteze locuri magnifice, dar din păcate de cele mai multe ori pe cele din alte țări, uitând că și România dispune de locuri unice în lume. Acesta este și cazul unui loc din România unde casele sunt realizate exclusiv din piatră. Află unde este situat pentru a-l putea încadra pe viitoarele tale obiective turistice.

Casele realizate exclusiv din piatră te transpun într-o poveste

Locul unic se numește Ceru-Băcăinți, iar în maghiară Bokajfelfalu sau Bokaj sau în germană Bocksdorf este o comună din județul Alba, Transilvania. Deși acest loc nu se bucură de popularitate, el deține un peisaj unic datorită caselor sale realizate exclusiv din piatră. Comuna este formată din satele Bolovănești, Bulbuc, Ceru-Băcăinți, Cucuta, Curpeni, Dumbrăvița, Fântânele, Groși, Valea Mare și Viezuri și se află la poalele de sud-este ale Munților Metaliferi.

Cu toate că este un loc aparte care ar putea atrage nenumărați turiști, acesta este pe cale să se piardă din cauza fapului că zona respectivă este depopulată și, în timp, oamenii aleg să își abandoneze casele. Totodată, aceste case de o frumusețe aparte, devin sursă de aprovizionare cu piatră pentru vânzare.

Chiar dacă locul este unic în România și probabil în lume, comuna Ceru-Băcăinți are cei mai puțini locuitori din județ. Dacă în urmă cu un deceniu, comuna număra 376 de persoane, în prezent, aceasta mai are doar 284 de locuitori. Potrivit recensământului efectuat în anul 2011, populația comunei Ceru-Băcăinți era de 269 de locuitori, în scădere față de anul 2002 când erau înregistrați 376 de locuitori.

Cetățenii comunei sunt români într-un procent majoritar de 98,14%, în timp ce pentru restul de 1,86% din populație, apartenența etnică este necunoscută. În ceea ce privește religia majoritară a comunei, 97,77% dintre locuitori sunt creștin-ortodocși. Probabil că numărul locuitorilor nu va crește ci se va menține într-o continuă descreștere până când comuna va fi părăsită în totalitate.

casele realizate piatră
Tehnica de constructie este veche de sute de ani

Meșteșugul care a rezistat de-a lungul secolelor

În ceea ce privește casele, este folosită o tehnică de construcție și un meșteșug unice, care nu mai sunt întâlnite în alte zone. Află că acoperișurile acestor case sunt, de asemenea, tot din piatră, Lespezile sunt cosntruite după o știință veche, astfel că acestea se susțin doar prin propria greutate.

Acest meșteșug a fost transmis din generație în generație de-a lungul mai multor veacuri, însă dacă acest loc va rămâne fără cetățeni, se pare că va fi și sfârșitul acestei taine de consstrucție. Cercetătorul Toma Goronea de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a scris într-una dintre lucrările slae dedicate arhitecturii rurale faptul că:

“Materialele utilizate, tehnicile de lucru folosite și mai cu seamă uneltele sunt aceleași cu cele întâlnite în mediul rural al veacurilor IX – XI”.

Aceste case de o frumusețe aparte și de o arhitectură impresionantă au fost declarate monumente istorice și ocrotite de lege. În prezent, doar 250 de case din comuna Ceru-Băcăinți mai sunt în picioare, dintre care doar 170 mai sunt locuite. Expoziția face parte din rețeaua de expoziții etnografice realizată de Consiliul Județean Alba și se află în subordinea CJ Alba și a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. De asemeneea, ea se află într-una dintre casele tradiționale cu o vechime de peste 110 ani care este construită în stilul specific zonei, în totalitate din piatră.