Home » Când, unde, cum » Istoria neștiută a Catedralei Sagrada Familia din Barcelona. Ce semnificație are fiecare fațadă și ce s-a ales de arhitectul construcției

Istoria neștiută a Catedralei Sagrada Familia din Barcelona. Ce semnificație are fiecare fațadă și ce s-a ales de arhitectul construcției

Manolică Anca / 25.08.2021, 13:40

Istoria neștiută a Catedralei Sagrada Familia din Barcelona, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Europa. Veche de aproape 15 decenii, Sagrada Familia fascinează prin frumusețea ei absolută milioane de turiști din întreaga lume.

Istoria neștiută a Catedralei Sagrada Familia din Barcelona

Cunoscută de toată lumea drept Sagrada Família, catedrala poartă denumirea oficială de Templo Expiatorio de la Sagrada Famalia. Biserica romano-catolică a decis începerea construcţiei în anul 1882, aceasta preconizându-se a fi complet terminată abia în anul 2026. Proiectul spectaculoasei catedrale este opera celebrului arhitect catalan Antoni Gaudi.

Cu toate că nu a fost creată pentru a sluji scopului unei catedrale, mărimea și decorațiunile unice erau menite să fie un omagiu adus în fața divinității. Conștient că lucrarea se va întinde pe zeci de ani sau chiar mai mult, așa cum s-a și întâmplat, Gaudi nu s-a panicat niciodată: „Clientul meu nu se grăbește” avea el obiceiul să spună. Întreaga construcție este bogată în simboluri, de la numere la cuvinte inscripționate în interior.

Arhitectul a murit în anul 1926, la vârsta de 74 de ani, în urma unui accident. El a fost lovit de un tramvai, dar din cauză că era îmbrăcat în haine sărăcăcioase și nu avea documente asupra lui, el nu a fost recunoscut. A fost luat drept un cerșetor și nu i-au fost acordate îngrijiri medicale imediate. După trei zile a murit, fiind înmormântat în cripta basilicii sale.

Antoni Gaudi
Antoni Gaudi

Ce s-a întâmplat după moartea lui

După moartea lui Gaudi, cel are a preluat șatefa a fost arhitectul Domenech Sugranyes. Însă, lucrările au fost întrerupte în anul 1936, din cauza izbucnirii războiului civil spaniol. Anarhiştii catalani au distrus machetele şi planurile lui Gaudi, drept urmare forma finală va fi puțin diferită față de proiectul inițial.

Astăzi, Sagrada Familia se înalță impunător deasupra celorlalte clădiri din apropiere. Lucrările continuă aproape în fiecare zi, fiind alocate numeroase donații către fundația care se ocupă de încheierea proiectului. Deși statul spaniol nu contribuie direct în niciun fel, banii din vânzarea biletelor și donațiile private sunt baza pentru ca lucrurile să poate avansa.

Interiorul Catedralei Sagrada Familia
Interiorul Catedralei Sagrada Familia

Ce semnificație are fiecare fațadă a Catedralei Sagrada Familia

Antoni Gaudi a lucrat la construcție peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în totalitate clădirii. Catedrala are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montată o cruce uriașă.

Înălțimea totală a superbei lucrări, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, fiindcă arhitectul spunea că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât lucrarea lui Dumnezeu. Biserica are trei fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest).

  • Fațada Nașterii – celebrează nașterea lui Iisus. Cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, sculpturile sale au avut ca sursă de inspirație capitole din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus.
  • Fațada Patimii este denumită așa după Patimile lui Iisus: durerea, sacrificiul și moartea. Ele sunt reprezentate prin sculpturi dramatice pe această fațadă. La fel ca și celelalte fațade, are trei intrări, ce reprezintă mila, speranța și credința, și patru turnuri.
  • Fațada Gloriei – fațada principală a Catedralei și aici va fi intrarea principală în celebra biserică. A primit acest nume deoarece sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le mai are de parcurs și scopul acestuia. Are tot trei intrări: una principală și doua laterale, dar și o galerie exterioară cu șapte coloane ce simbolizează cele șapte daruri ale Sfântului Duh.