Orașul incredibil din Spania, construit sub stânci. Cu siguranță, pe mulți dintre noi gândul că o stâncă imensă ar putea să se prăbuşească oricând peste casa noastră ne-ar nelinişti teribil. Însă, pentru cei aproape trei mii de locuitori din acest oraș, stânca reprezintă un element de bază în construcția casei, fie că vorbim despre un perete sau despre întregul acoperiș. Iată imagini impresionante din acest oraș.
Setenil de las Bodegas este un orășel din provincia Cádiz, Andaluzia, contruit în stâncă, într-un defileu format de râul Trejo. Zona plină de stânci abrupte, situată la puţin peste 150 de kilometri de Cádiz, nu pare a fi cel mai potrivit loc pentru întemeierea unei aşezări. Însă, cercetările au arătat că peştera Cueva de la Pileta, situată în apropiere, a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani, şi este posibil ca stâncile de pe malul râului să fi fost ocupate chiar mai devreme.
Relieful spectaculos al regiunii se datorează râului Trejo, care a săpat un defileu în rocile solubile, în principal calcaroase, din Cádiz. Astfel, oamenii locului au profitat de carsturile spectaculoase şi şi-au amenajat casele prin lărgirea peşterilor şi prin unirea pereţilor deja existenţi. Stâncile parcă suspendate deasupra clădirilor şi faţadele albe ale caselor care strălucesc sub soarele torid al Andaluziei oferă un spectacol inedit. Acestea au făcut orașul incredibil din Spania, construit sub stânci, să devină una dintre opririle interesante de pe Ruta de los Pueblos Blancos (tradus din spaniolă: traseul satelor albe).
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cu siguranță nu este tocmai uşor să locuieşti printre stâncile abrupte însă, aşa cum aveau să descopere oamenii locului mai târziu, pe cât de greu este de amenajat o astfel de aşezare, pe atât de dificil este de distrus şi de ocupat. Numele orașului Setenil de las Bodegas, săpat în stâncile de pe malul râului Trejo, ne trimite cu gândul tocmai la rezistenţa fortificaţiei medievale în faţa atacatorilor, considerată, o vreme bună, imposibil de cucerit.
Potrivit tradiţiei, denumirea de Setenil este derivată de la expresia septem nihil (de şapte ori nimic, în limba latină), care pomenește de cele şapte asedii de care au avut nevoie creştinii pentru a înlătura ocupanţii mauri, spun cei de la Huff Post. A doua parte a numelui, Bodegas, (tradus din limba spaniolă: crame), ar fi fost adăugată ulterior, după sosirea coloniştilor spanioli, când producţia de vin a început să fie una dintre ocupaţiile principale din localitate.
Orăşelul, fortificat de mauri, în secolul XII şi cucerit de creştini în 1484, în 15 zile, după şapte asedii, a fost una dintre ultimele aşezări fondate de aceștia în Europa, a căror ocupaţie a luat sfârșit în 1492, după căderea Granadei.
Orașul este astăzi cunoscut pentru mezelurile pe care le fac localnicii, livezile de măslini şi migdali și pentru viţa de vie, introdusă de coloniştii spanioli.
Pereți albi, flori agățate de balcoane și case sculptate în stâncă, un amestec ciudat care a încoronat Setenil de las Bodegas drept cea mai bună destinație secretă din Europa. Orașul nu duce lipsă nici de baruri, restaurante şi cafenele, bineînțeles și ele, săpate în stâncile din zonă.