Home » Când, unde, cum » Locul din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor. Imagini uimitoare

Locul din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor. Imagini uimitoare

Manolică Anca / 05.05.2021, 12:11

Lumea este plină de locuri unice sau .. ciudate? Ciudate ar spune unii, pentru că pentru alții pot reprezenta normalul de zi cu zi. Acesta este și cazul locuitorilor dintr-un sat din Iran. Este locul unic din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor sau, mai bine spus, străzile reprezintă, de fapt, acoperișurile caselor. Iată câteva imagini impresionante.

Locul din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor

Peste tot în lume există locuri care impresionează tocmai prin unicitatea lor. Una dintre aceste locații este satul Masouleh din districtul Sardar-e Jangal, în județul Fuman, provincia Gilan, Iran. Aici, arhitectura uimește prin faptul că străzile se regăsesc pe acoperișurile caselor. Aceasta mai este cunoscută în termeni popularie drept „Curtea clădirii de deasupra este acoperișul clădirii de dedesubt”.

Masouleh este situat la aproximativ 60 km sud-vest de Rasht și 32 km vest de Fuman, la o altitudine de 1.050 de metri deasupra nivelului mării, în lanțul muntos Alborz (sau Elburz), în apropiere de coasta de sud a Mării Caspice. Localitatea, în sine, are o diferență de altitudine de 100 de metri. Conform recensămâtului din anul 2006, populația era de 554 de persoane, din 180 de familii, ceea ce înseamnă că aici toată lumea se știe cu toată lumea.

Masouleh, un sat unic în lume

Arhitectura din Masouleh este unică. Clădirile au fost construite în munte și sunt interconectate. Curțile și acoperișurile sunt folosite ca zone pietonale, similare străzilor. Din cauza aspectului său unic, în acest sat nu se poate circula cu vehicule cu motor. Chiar și așa, străzile mici și scările multe pur și simplu nu ar face posibilă intrarea vehiculelor. Este singurul loc din Iran cu o astfel de interdicție.

Masoluleh, locul din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor
Masoluleh, locul din lume în care străzile sunt pe acoperișurile caselor

Clădirile sunt alcătuite, în mare parte, din două etaje, parter și etajul 1, fiind construite din chirpici. Într-o astfel de casă se regăsește, la etajul superior, o cameră mică de zi, una pentru oaspeți, o cameră de iarnă, hol, toaletă și balcon. Parterul este alcătuit dintr-o debara, un hambar și un grajd.

Masouleh numără patru comunități locale principale numite: „Maza-var” (adică lângă Moschee) la sud, „Khana-var” (lângă case) la est, „Kasha-sar” (întins deasupra) la nord și „Assa-mahala” (comunitatea Assad) la vest. În centru se regăsește zona de bazar și moscheea principală, numită „O-ne-ben-ne Ali” (Awn Ibn Mohammad Ibn Ali Ibn. Abi Taleb), construită în 969 d. Hr.

Ce se mai poate vizita în această regiune

Cei care decid să viziteze această regiune nu vor avea ce regreta. În zonă se regăsesc câteva obiective turistice importante. Astfel, turiștii pot vizita muzeul de antropologie Masouleh, înființat în anul 2002, care prezintă istoria satului și a locuitorilor săi.

În zonă se află un parc forestier, considerat cel mai frumos din nordul Iranului și chiar din întregul Orient Mijlociu. Există o mare varietate de plante și pot fi admirați copaci precum arin, carpen, alun. Totodată, pot fi admirate și cascadele Kooshm, Larcheshme și Kourbar. Satul poate fi vizitat și iarna, pentru că și atunci oferă peisaje superbe.