Home » Când, unde, cum » Top 9 cele mai mari catedrale din lume. Unde se află și cum arată. FOTO

Top 9 cele mai mari catedrale din lume. Unde se află și cum arată. FOTO

Violeta Badea / 31.05.2021, 16:42

Top 9 cele mai mari catedrale din lume. Fiecare capitală din lume se poate lăuda cu catedrala ei, adică un lăcaș de cult impresionant unde slujba religioasă este oficiată de un episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal, patriarh sau sobor. De-a lungul timpului, aceste clădiri impresionante s-au transformat în puncte de atracție turistică atât pentru credincioși, cât și pentru atei. Create în stil romanic, gotic, baroc sau contemporan, catedralele sunt minuni arhitecturale care lasă pe oricine fără răsuflare. Iată un top 9 al celor mai mari catedrale din lume.

Top 9 cele mai mari catedrale din lume

Sagrada Familia
Sagrada Familia

1. Sagrada Familia – Spania

Sagrda Familia este o catedrală impresionantă din Spania, deși nu este terminată. Construcția sa a început în anul 1882. La moartea lui Gaudi, în anul 1926, doar un sfert din catedrală fusese terminată. Din păcate, Gaudi nu a mai apucat să-și vadă proiectul terminat. În anul 2016, reprezentanții au estimat că Sagrada va fi în sfârșit terminată în anul 2026, fix când se vor împlini 100 de ani de la moartea marelui arhitect.

Clădirea se poate lăuda cu o înălţime de 170 de metri și cu trei fațade: cea numită Fațada Nașterii Domnului fiind realizată în întregime de Gaudi însuși. De asemenea, mai sunt Fațada Pasiunii și Fațada Gloriei. Acestea au fost realizate ulterior. Costurile construcției se ridică la 25 de milioane de euro pe an și provin din turism și donații, deci dacă ai vizitat-o poți spune că ai contribuit la construicția acestei catedrale remarcabile.

2. Bazilica Sfântul Petru – Vatican

Nu ai cum să ajungă la Roma fără să calci în Vatican! Bazilica Sfântul Petru din Vatican este una dintre cele mai impresionante catedrale din lume. Clădirea a fost ridicată în anul 1506 și este un edificiu catolic ale cărui baze au fost puse de papa Nicolae al V-lea la începutul secolului al XVI-lea. Clădirea are o lungime de 186 de metri și o înălțime de 138 de metri.

Catedrala Mantuirii Neamului
Catedrala Mantuirii Neamului

3. Catedrala Mântuirii Neamului – România

Iată că am ajuns și la Catedrala Mântuirii Neamului din București. Clădirea va avea o înălțime de 120 de metri și se va întinde pe cinci niveluri, dintre care trei în subteran, cu magazine de suveniruri, săli de concerte, librării, restaurante, chiar şi o parcare de 250 de locuri. Investiția s-a ridicat până acum la suma de 46 de milioane de euro și se estimează că va fi gata în anul 2024.

4. Domul din Milano – Italia

Domul din Milano este catedrala Arhiepiscopiei Româno-Catolice de Milano. Clădirea se poate lăuda cu o o lungime de 157 de metri şi o înălţime de 108,5 de metri. Catedrala reprezintă duna dintre simbolurile Italiei și ale Europei, fiind cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din Italia, după Bazilica San Pietro din Roma și Catedrala Santa Maria din Florența.

Bazilica Nossa Senhora Aparecida
Bazilica Nossa Senhora Aparecida

5. Bazilica Nossa Senhora Aparecida – Brazilia

Construcția acestei clădiri a început în anul 1955, dar a primit consacrarea în anul 1980 din partea Papei Ioan Paul al II-lea. Clădirea are o lungime de 173 de metri și o înălțime de 100 de metri. Catedrala se află într-un complex ce cuprinde mall, clinici medicale, mai multe restaurante și 272.000 metri pătrați de parcare.

6. Catedrala din Sevilla – Spania

Catedrala a fost construită între anii 1172 și 1198. De-a lungul timpului, clădirea a suferit diferite modificări, atât ca urmare a dorinței liderilor creștini de a-și arăta supremația în fața musulmanilor, dar și în urma reparațiilor sau consolidărilor unor secțiuni distruse în timp. Catedrala măsoară 125 de metri lungime și 42 de metri înălțime.

Catedrala Sfântului Ioan Divinul
Catedrala Sfântului Ioan Divinul

7. Catedrala Sfântului Ioan Divinul – SUA

Catedrala este o clădire neterminată , cu doar două treimi din clădirea propusă finalizată, din cauza mai multor schimbări stilistice majore și a întreruperilor de lucru. Construcția sa a început în anul 1892 și conturează un stil gotic. În prezent, catedrala măsoară o lungime de 183,2 de metri și o lățime de 70,7 de metri.

8. Bazilica Doamnei Noastre de Licheń – Polonia

Bazilica Doamnei Noastre de Licheń este cea mai nouă construcție din lista noastă. Clădirea a fost ridicată între anii 1994 și 2004. Aceasta are o lungime de 139 de metri, înălțimea părții centrale este de 85 de metri și înălțimea spirei este de 141,5 metri. Catedrala nu atarge atenția doar prin frumusețe și dimensiuni, ci și prin elementul cel mai cunoscut: orga. Cea de aici este cea mai mare din Polonia, a patra cea mai mare din Europa și a 13-a din întreaga lume. Papa Ioan Paul al II-lea, polonez la origini, este cel care a binecuvântat-o în anul 1999.

Catedrala din Liverpool
Catedrala din Liverpool

9. Catedrala din Liverpool – Anglia

Catedrala din Liverpool este Catedrala Episcopiei Anglicane din Liverpool , construită pe Muntele St James din Liverpool și sediul Episcopului din Liverpool. Clădirea a fost ridicată între anii 1904 și 1978. Lungimea sa este de 178 de metri, înălțimea naosului este de 35,3 metri și înălțimea turnului este de 100,8 metri.