Home » Când, unde, cum » Locul unic în lume. Cum s-au format și cum arată ghețarii de sare din Iran

Locul unic în lume. Cum s-au format și cum arată ghețarii de sare din Iran

Alexandru Cazacu / 19.04.2022, 16:31

În sudul, sud-estul și în unele zone din Iran se găsesc niște formațiuni de sare extraordinare, iar cele mai frumoase dintre acestea se află în Munții Zagros. În niciun alt loc de pe Pământ nu vom găsi o acumulare atât de mare de domuri de sare ca în acest loc. Dar cum sau format ghețarii de sare din Iran? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile următoare.

Cum s-au format și cum arată ghețarii de sare din Iran

În Munții Zagros din sud-estul Iranului există numeroase domuri și ghețari de sare. Toate aceste formațiuni s-au format ca urmare a depunerilor și a forțelor tectonice care acționează în regiune. Aici se găsesc peste 130 de structuri de sare, iar unele dintre ele sunt atât de mari, încât s-au format peșteri în interiorul lor.

Conform specialiștilor, peșterile menționate s-au format prin dizolvarea depozitelor de sare, iar în aceste se pot vedea stalactite și stalagmite foarte frumoase, sub forma unor cristale de sare.Cea mai mare dintre aceste peșteri are aproximativ 6,5 kilometri, însă din cauza exploatării rocilor, ele ar putea dispărea în curând.

Ghețarii de sare din Iran să par  să fie niște munți acoperiți de zăpadă. În schimb, alte părți ale domurilor par să fie acoperite de gheață. În ultimii ani, cascadele de sare au devenit o atracție pentru foarte mulți turiști și curg de-a lungul domurilor în perioadele calde. Fenomenul poate vi văzut începând din primăvară și până la începutul toamnei.

Straturi de sare colorate natural

În urma eroziunii, apa a provocat niște modele uluitoare pe ghețarii de sare din Iran. De fapt, putem spune că aceste domuri uriașe sunt unele dintre cele mai frumoase creații de eroziune geo-morfologică. De asemenea, aici mai pot fi admirate și minerale precum pirită, fluor și multe alte cristale de sare cu variații uimitoare de culoare.

Cum s-au format și cum arată ghețarii de sare din Iran
Cum s-au format și cum arată ghețarii de sare din Iran

Fenomenul care a dus la formarea ghețarilor de sare din Iran

Experții susțin că în urmă cu milioane de ani, Golful Persic era scufundat în mare. Ulterior, apa mării s-a retras, lăsând în urmă cantități uriașe de sare. Apoi, straturile de sare au fost acoperite de sedimente aduse de apă de pe munți. Odată cu trecerea timpului, stratul de sedimente a devenit din ce în ce mai gros și compact, apăsând pe cel de sare de sub el.

În astfel de circumstanțe, sarea a început să se comporte ca un fluid, iar greutatea sedimentelor a făcut ca această să se ridice prin rocile de deasupra. Când se găsește un punct slab în stratul de deasupra, sarea va trece prin el și va forma cupole cunoscute sub numele de „diapir”. Uneori, un diapir va sparge suprafața și se va răspândi orizontal, în acest caz devenind un ghețar de sare.

Ghețarii de sare din Iran ar putea să dispară din cauza explorării petrolului, deoarece rocile impermeabile găsite în domurile de sare captează adesea petrolul sub straturi. Domurile de sare din alte regiuni, cum ar fi cele din Statele Unite, Mexic, Marea Nordului și Germania sunt deja surse semnificative de petrol și au fost exploatate de mulți ani, scrie Amusing Planet.