Home » Când, unde, cum » Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cine este preotul care intră în Mormântul Sfânt și cum se aprinde de fapt lumina

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cine este preotul care intră în Mormântul Sfânt și cum se aprinde de fapt lumina

Manolică Anca / 20.04.2022, 13:50
Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cine este preotul care intră în Mormântul Sfânt și cum se aprinde de fapt lumina

Modul în care se aprinde Lumina Sfântă de Paște reprezintă una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creștinii din întreaga lume. Evenimentul spectaculos are loc an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie din Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Iată cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Lumina Sfântă de la Ierusalim

În perioada sărbătorilor pascale, Ierusalimul devine cel mai important loc pentru credincioșii din lumea întreagă. Oameni de peste tot vin, an de an, să asiste la unul dintre cele mai mari miracole ale lumii, ceremonia de a aprindere a Focului Sfânt. Credincioșii spun că aceasta este un dar divin și o percep ca pe un semn venit de la Dumnezeu.

Tradiția spune că în Vinerea Mare, după slujba Prohodului, se sting toate lumânările și candelele din interiorul Sfântului Mormânt, urmând ca acesta să fie atent controlat. Inspecţia este realizată de musulmani în prezenţa clericilor iacobiţi, armeni şi copţi. Ulterior, garda musulmană sigilează uşile Sfântului Mormânt cu bandă albă şi un amestec de miere și ceară.

Acest lucru se face tocmai pentru a nu exista vreo suspiciune cu privire la veridicitatea aprinderii lumânărilor. De asemenea, aceștia verifică piatra Sfântului Mormânt, peste care Patriarhul presară o bucată de vată.

Cum are loc minunea aprinderii Luminii Sfinte

În Sâmbăta Mare are loc slujba vecerniei, iar Patriarhul Ierusalimului, alături de episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini, pornesc în procesiune de la Patriarhie către Biserica Sfântului Mormânt. Aici, ei se plimbă de trei ori în jurul Mormântului, înainte de a intrat în interior.

După procesiune, Patriarhul rupe sigiliul și pătrunde alături de un alt arhiepiscop ortodox la interior, urmând să citească rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini. Apoi se dezbracă de hainele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb și intră singur în Sfântul Mormânt.

Lumina Sfântă de la Ierusalim
Lumina Sfântă de la Ierusalim
Lumina Sfântă de la Ierusalim
Lumina Sfântă de la Ierusalim

Acolo, îngenuncheat, clericul grec recită o rugăciune specială pentru venirea Focului. În acel moment, o lumină coboară deasupra Capelei Sfântului Mormânt ca un glob de lumină, aprinzând vata. Patriarhul aprinde apoi mănunchiurile de lumânări și iese să împartă Focul Sfânt, care trece din mână în mână pentru a ajunge la credincioșii înghesuiți în bazilică.

Conform tradiției, acesta nu arde în primele minute și, printre lacrimi, cântece și bucurie, credincioșii își trec mâinile și fețele prin flăcările Luminii Sfinte de la Ierusalim.

Ce s-a găsit în Mormântul Sfânt. Oamenii de știință au rămas fără cuvinte

Cercetătorii au pornit o investigația în locul în care se crede în mod tradițional că a fost îngropat trupul lui Iisus Hristos, iar descoperirile lor preliminare par să confirme faptul că porțiuni din mormânt mai există și astăzi, după ce au supraviețuit secolelor de deteriorare, distrugere și reconstrucție a Bisericii Sfântului Mormânt din jurul acesteia, în Orașul Vechi din Ierusalim.

Cel mai venerat sit din lumea creștină, mormântul este format astăzi dintr-un raft de calcar sau un pat funerar care a fost săpat din peretele unei peșteri. De cel puțin din 1555 și, cel mai probabil, de câteva secole mai devreme, patul funerar a fost acoperit cu un strat de marmură, se presupune că pentru a împiedica pelerinii dornici să scoată bucăți din roca originală ca suveniruri.

Atunci când a fost îndepărtat pentru prima dată, o inspecție inițială efectuată de echipa de conservare de la Universitatea Tehnică Națională din Atena a arătat doar un strat de material de umplutură dedesubt. Cu toate acestea, pe măsură ce cercetătorii și-au continuat munca neîntreruptă pe parcursul a 60 de ore, a fost expusă o altă placă de marmură cu o cruce sculptată pe suprafața sa.

Și, cu doar câteva ore înainte ca mormântul să fie resigilat, patul funerar original din calcar a fost descoperit intact.

„Sunt absolut uimit. Îmi tremură puțin genunchii pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Nu putem spune 100%, dar se pare că este o dovadă vizibilă că locația mormântului nu s-a deplasat de-a lungul timpului, lucru pe care oamenii de știință și istoricii se întreabă de zeci de ani”. a declarat Fredrik Hiebert, arheologul rezident al National Geographic.

În plus, cercetătorii au confirmat existența pereților originali ai peșterii de calcar din interiorul Ediculei, sau altarului, din secolul al XIX-lea, care înconjoară mormântul. O fereastră a fost tăiată în peretele interior sudic al sanctuarului pentru a expune unul dintre pereții peșterii.