Home » Când, unde, cum » Lună Plină 2022. Cum se desfășoară fenomenul și când va fi Lună Plină în 2022. Calendarul complet

Lună Plină 2022. Cum se desfășoară fenomenul și când va fi Lună Plină în 2022. Calendarul complet

Manolică Anca / 04.01.2022, 15:43
Lună Plină 2022. Cum se desfășoară fenomenul și când va fi Lună Plină în 2022. Calendarul complet

Eclipsele totale de Lună, o multitudine de ploi de meteoriți și superluni vor lumina cerul în 2022. Noul an va fi cu siguranță deliciul celor cărora le place să observe cerul, pentru că vine cu o mulțime de evenimente cerești în calendar. Iată calendarul complet al serilor în care va fi Lună Plină în 2022 și ce înseamnă fenomenul de superlună.

Ce este o Lună Plină?

O Lună plină apare atunci când Luna apare ca un cerc complet pe cer. Îl vedem ca pe un glob plin, deoarece întreaga latură a Lunii îndreptată spre Pământ este luminată de razele Soarelui.

Luna nu produce nicio lumină vizibilă proprie, așa că putem vedea doar părțile Lunii care sunt iluminate de alte obiecte. O cantitate mică de lumină vine de la stelele îndepărtate și de reflexia luminii de pe Pământ (cunoscută sub numele de „Lucirea Pământului”). Cu toate acestea, principala sursă de lumină pentru Lună este Soarele.+

Luna apare sub formă de diferite pe cer, în funcție de „faza” sa, de la Luna nouă la Luna plină, prin lunile „în creștere” și „în descreștere” (în scădere). Aceste faze sunt determinate de pozițiile relative ale Soarelui, Pământului și Lunii.

Fazele lunii
Fazele lunii

Când va fi Lună Plină în 2022

În acest an vor exista 12 luni pline, iar două dintre ele se califică drept superluni. Definiția generală a unei superluni ilustrează în general o lună plină care este mai strălucitoare și mai aproape de Pământ decât în ​​mod normal și, astfel, pare mai mare pe cerul nopții, potrivit CNN.

Unii astronomi sunt de părere că fenomenul are loc atunci când Luna se află la 90% din perigeu – care este cea mai apropiată apropiere a Pământului pe orbită. Prin această definiție, luna plină din iunie, precum și cea din iulie vor fi considerate evenimente de superlună. Iată lista lunilor pline pentru 2022, potrivit Almanahului fermierilor:

  • 17 ianuarie: Luna Lupului
  • 16 februarie: Luna zăpezii
  • 18 martie: Luna viermilor
  • 16 aprilie: Luna roz
  • 16 mai: Luna florilor
  • 14 iunie: Luna căpşunilor
  • 13 iulie: Luna cerbului
  • 11 august: Luna Sturgeon
  • 10 septembrie: Luna recoltei
  • 9 octombrie: Luna vânătorului
  • 8 noiembrie: Luna castorului
  • 7 decembrie: Luna rece.

Eclipse de Lună în 2022

În acest an vor exista două eclipse totale de Lună. Una dintre ele va fi vizibilă pentru cei din Europa, Africa, America de Sud și America de Nord (cu excepția regiunilor de nord-vest) între 21:31 ET pe 15 mai și 2:52 am ET pe 16 mai, iar cea de-a doua va fi expusă pentru cei din Asia, Australia, Pacific, America de Sud și America de Nord, pe 8 noiembrie, între orele 3:01 ET și 8:58 ET.

O eclipsă de Lună poate avea loc doar în timpul lunii pline, atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază, iar Luna trece în umbra Pământului. Pământul proiectează două umbre pe Lună în timpul eclipsei. Penumbra este umbra exterioară parțială, iar umbra este umbra completă, întunecată.

Când luna plină trece în umbra Pământului, se întunecă, dar nu dispare. Lumina Soarelui care trece prin atmosfera Pământului luminează luna într-un mod dramatic, transformând-o în roșu – motiv pentru care aceasta este adesea denumită „lună sângerie”.