Home » Când, unde, cum » Mai are loc sau nu “Târgul de fete” de la Muntele Găina? Acesta este pe 20.07

Mai are loc sau nu “Târgul de fete” de la Muntele Găina? Acesta este pe 20.07

Ileana Mladinoiu / 19.07.2021, 10:06
Mai are loc sau nu “Târgul de fete” de la Muntele Găina? Acesta este pe 20.07

Masivul Găina se află în Țara Moților, un ținut din Apuseni, foarte aproape de localitatea Vidra de Sus. Numele zonei este recunoscut și pentru faptul că, vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie are loc „Târgul de fete” la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori, scrie româniaturistică.ro .

„Târgul de fete” de la Muntele Găina

În trecut, locuitorii din cele peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina cu scopul de a-şi schimba produsele. Sătenii urcau pe munte, aducându-i cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște între ei  și, dacă se plăceau, se puteau căsători.

Pregătirea pentru cea mai mare sărbătoare tradițională ar putea dura ani de zile, mai ales pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în lăzi speciale de zestre, sculptate cu diferite motive florale.

Vidreștii (oamenii din Vidra) și crișenii (oamenii din Bulzești) în mare parte devin organizatorii marelui eveniment/târg, în realitate o serbare care începe dimineața devreme.

Atunci, familiile ce au fete de măritat vin cu corturi, ca să poată expune zestrea lor. Totodată, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni. Localnicii cred că tinerii numai aici își pot găsi perechea, iar cununia pe Muntele Găina aduce mult noroc.

Un brand al județului Alba

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al județului Alba, dar și al României, reprezentând dovada vie a păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești. Pe Muntele Găina, an de an, se rescrie povestea frumoasă a Târgului de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară românească.

În urmă cu sute de ani sărbătoarea era doar un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească venind din localitățile apropiate Muntelui Găina, să își revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii și chiar să se căsătorească.

„Târgul de fete” de la Muntele Găina
„Târgul de fete” de la Muntele Găina

Acum „Târgul de Fete” este modul în care se arată respectul, se conservă  și valorifică obiceiurile tradiționale românești. Așadar, „Târgul de Fete” este o invitație de a respecta și promova portul tradițional, meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile unice.

„Vă așteptăm cu drag pe Muntele Găina: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei! Dragoste pentru tot ceea ce este frumos și pur românesc”, sunt îndemnurile/sloganurile lui Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă pe 20 iulie anul acesta mai are loc „Târgul de fete” de pe muntele Găina

După cum bine știți, mai multe localități din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava au fost afectate de furtuni şi viituri, prin urmare Târgul de Fete a fost anulat, se înțelege din cauza vremii nefavorabile.

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri seara, de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor la târg.

„Zona Munţilor Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roşu de vreme severă iminentă, inundaţii, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localităţi din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă şi pentru ziua de sâmbătă.

În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, au cerut Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiţii de siguranţă pentru participanţi, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă şi duminică pe Muntele Găina”, menționează sursa citată.

O decizie grea, dar manifestarea ar fi adunat mii de participanţi din cel puţin cinci judeţe ( Alba, Hunedoara, Bihor, Arad şi Cluj), iar drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă niciun fel de siguranţă de trafic.

În același comunicat, se mai arată că numărul forţelor implicate în organizare nu mai poate fi asigurat, deoarece multe instituţii şi-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundaţii.

De asemenea, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte” desfăşurat la Câmpeni.

„Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecinţe extrem de grave”, a mai declarat Alexandru Pal.

Târgul s-a desfăşurat fără întrerupere, din 1816, când a fost atestat documentar până recent. În 1852, la târg a fost prezent şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, după cum relatează “Agerpres”.

Ileana Mlădinoiu