Home » Când, unde, cum » Mit sau realitate: pisicilor le este frică de apă? Ce spun specialiștii

Mit sau realitate: pisicilor le este frică de apă? Ce spun specialiștii

Manolică Anca / 17.06.2022, 11:15
Mit sau realitate: pisicilor le este frică de apă? Ce spun specialiștii

Pisicie au frică de apă – mit sau realitate? Majoritatea pisicilor domestice au, mai degrabă, o repulsie față de apă. Unele au încercat-o, căzând într-o cadă plină cu apă, în timp ce altele este posibil să nu fi intrat niciodată în contact cu ea. Află, din rândurile de mai jos, cum să îți obișnuiești pisica să facă baie.

Le este pisicilor le este frică de apă?

Se presupune că această teamă și/sau aversiune față de apă se datorează faptului că sunt animale care au evoluat în climate uscate, aride și fără contact cu râuri sau lacuri. Prin urmare, apa este asociată doar cu băutura.

Pe de altă parte, pisicile își petrec o mare parte din timp îngrijindu-și și îngrijindu-și blana, așa că o altă ipoteză ar fi aceea că ele nu vor să se ude pentru a preveni ca apa să le strice blana. De fapt, putem observa cum o pisică începe să-și lingă blana în momentul în care o murdărește sau o udă cu ceva.

În plus, pisicile adoră să dețină controlul situației și se simt neprotejate în apă. Pe de altă parte, putem vedea și pisici care se joacă cu lăbuțele în apa de la robinet, așa că putem bănui că în acest caz, pentru că își udă doar lăbuțele, este tolerat.

În afară de toate acestea, am putut vedea și pisici care sunt îmbăiate de stăpâni. Acest lucru se datorează faptului că, dacă sunt învățate de la o vârstă fragedă că scăldatul este ceva plăcut și nu provoacă stres, există unele pisici care se vor bucura de o baie bună.

Pisică la baie
Pisică la baie

Cum să îți obișnuiești pisica să facă baie?

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că îmbăierea pisicii nu este necesară. Sunt animale foarte curate, care își fac singure igiena zilnică. Dacă, în ciuda acestui fapt, ai decis că vrei să îți înveți pisoiul să facă baie, trebuie să ții cont de faptul că trebuie să fie el, și nu tu, cel care decide să intre în apă de bună voie.

Așadar, este bine să îi pregătești înainte o zonă cu foarte puțină apă, astfel încât să simtă apa pe labe și să decidă dacă vrea să meargă mai departe sau nu. Este foarte important în acel moment să vezi ce îți comunică și să îi respecți deciziile.

Dacă îți forțezi pisica și vezi că nu se mișcă, poți cădea în capcana de a crede că se bucură de baie, ceea ce nu este deloc așa. Pisicile au un răspuns de neputință învățată, în care rămân nemișcate în încercarea de a face ca momentul stresant să treacă cât mai repede posibil.

Această liniște nu indică faptul că pisica se distrează, ci că preferă să nu se miște. Ei învață acest comportament în timp.

La cea mai mică suspiciune că pisica ta nu se simte confortabil cu această situație, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te oprești și să nu mai încerci.