Home » Life & Style » Cum comunică pisica ta cu tine. 3 gesturi pe care probabil nu ai știut să le interpretezi până acum

Cum comunică pisica ta cu tine. 3 gesturi pe care probabil nu ai știut să le interpretezi până acum

Manolică Anca / 03.05.2022, 12:50
Cum comunică pisica ta cu tine. 3 gesturi pe care probabil nu ai știut să le interpretezi până acum

Când pisica ta miaună, știi exact ce încearcă să îți spună? Pisicile scot sunete diferite atunci când comunică cu oamenii, cu alte pisici și în funcție de circumstanțe. O pot face în semn de salut, ori atunci când cer ceva, în perioadele de reproducere, de curtare, sau ca semn de ostilitate. Iată cum comunică pisica ta cu tine, în funcție de ce dorește să îți transmită.

Ce fel de sunete scot pisicile pentru a comunica

Pentru început, este interesant de menționat că nu toate pisicile miaună în același mod. S-a constatat că pisicile domestice au un mieunat mai scurt și mai ascuțit decât pisicile sălbatice. Acest lucru arată că pisicile domestice au evoluat, în acest sens, prin conviețuirea cu oamenii. Hai să descoperim cum ar trebui să interpretăm gesturile/sunetele pisicilor.

1. Mormăitul cu gura închisă

Printre ele găsim două sunete foarte caracteristice, torsul și ciripitul (în engleză chirup)

Torsul

Acesta este unul dintre cele mai caracteristice sunete ale pisicii și cel cu cea mai joasă frecvență. Este produs atunci când mușchii laringieni se contractă în timpul respirației, cu gura închisă.

Frecvența cu care pisicile torc este mai mult sau mai puțin stabilă la fiecare dintre ele, ceea ce poate varia este însă volumul la care se face. Acesta poate crește sau scădea în funcție de intensitatea emoției pe care o simt.

Dar de ce toarce pisica? În multe situații diferite, cele mai multe dintre ele fiind considerate plăcute. Iată când:

  • în timp ce puii se hrănesc de la mamele lor
  • în timp ce mamele își hrănesc puii
  • când dorm lângă persoana lor preferată
  • în timp ce sunt mângâiați de persoana lor preferată
  • în timp ce este periat
  • în timp ce este îngrijită de o altă pisică
  • atunci când doresc hrană sau atenție din partea unei persoane.

Dar se știe că pisicile pot toarce și atunci când suferă sau când sunt foarte bolnave. Așadar, este important de subliniat faptul că toarcerea nu înseamnă doar ceva plăcut și doar pentru că pisica noastră toarce, nu trebuie să credem că este veșnic fericită.

Ciripitul (chirrup – din cauza asemănării cu sunetul)

Acesta este un sunet foarte caracteristic pe care îl fac pisicile pentru a interacționa și pentru a saluta. Este un sunet gutural pe care îl scot cu gura închisă și care este scos de obicei atunci când se bucură de ceva.

Cum comunică pisica ta cu tine
Cum comunică pisica ta cu tine

2. Sunete vocale, emise prin deschiderea și închiderea gurii

  • Cu intonații diferite – atunci când trăim cu pisici, știm foarte bine ce mieunat scoate pisica noastră și de ce o face.

Putem auzi mieunatul pentru a ne chema la joacă, pentru a cere mâncare, când venim acasă să ne salută sau mieunatul pisoiului care își caută, cheamă mama.

  • O femelă în călduri – Sunete înalte, lungi și ascuțite, folosite pentru a atrage masculii.
  • Miaună supărată – în general, sunetul este mai grav și este îndreptată către o altă pisică.
  • Palavrageală –  de obicei apare atunci când pisica vede prada, dar nu poate ajunge la ea, cum ar fi o pasăre de cealaltă parte a ferestrei sau o muscă pe care nu o poate prinde.

Motivul pentru acest sunet nu este cu adevărat cunoscut, dar există mai multe ipoteze:

  1. Frustrarea de a nu putea ajunge la pradă.
  2. Anticiparea vânătorii
  3. Imitarea sunetului pe care îl scoate prada pentru a avea acces mai ușor la ea.

3. Sunete de tensiune produse cu gura deschisă și utilizate în general pentru a comunica emoții negative, cum ar fi frica, frustrarea și durerea.

  • Mormăit – de obicei, acestea sunt emise în momente de furie, deși există ocazii în care pot scoate sunete asemănătoare unui mormăit în timp ce mănâncă, fără a însemna furie. De fapt, nu se știe de ce o fac în acel moment precis.
  • Le vom auzi în momentele de bătăi sau „certuri” între pisici.
  • De asemenea, prezintă situații stresante pentru ele, fie că este vorba de frică sau de durere.
  • Sforăitul de pisică – sunete mai mult sau mai puțin intense. Unele vor însemna doar „nu mă deranja”, în timp ce altele pot însemna „nu te apropia nici măcar un milimetru”.
  • „Scuipatul” – un sunet asemănător unui clic. Este un sunet scurt, care însoțește de obicei un sforăit, scos în situații tensionate. Fie împotriva unei alte pisici sau a unei persoane, fie chiar împotriva obiectelor de care se tem.

După cum putem observa, există mai multe sunete pe care pisicile noastre le pot scoate una față de cealaltă sau față de noi. Mai mult, le pot și combina.