Home » Când, unde, cum » Moșii de iarnă 2022. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce se dă de pomană și ce e bine să faci

Moșii de iarnă 2022. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce se dă de pomană și ce e bine să faci

Cojocaru Cristian / 26.02.2022, 10:44
Moșii de iarnă 2022. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce se dă de pomană și ce e bine să faci

În data de 26 februarie, românii respectă tradiția care este cunoscută sub numele de moșii de iarnă. Aceștia oferă pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă, mergând la biserică și ducând pachete pe care le împart celor săraci. Află ce alimente este bine să includă aceste pachete dar și ce tradiții și obiceiuri sunt ținute.

Obiceiurile care sunt ținute la moșii de iarnă

Sâmbătă, 26 februarie 2022, Biserica Ortodoxă oficiază slujba de pomenire a morților. În popor, această zi este cunoscută sub numele de moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților. În fiecare biserică ortodoxă din țară este oficiată Sfânta Liturghie, care este urmată de slujba Parastasului pentru cei morți.

Creștinii ortodocși au obiceiul ca în această zi, dimineața să meargă la biserică pentru a respecta tradițiile care se cuvin de Sâmbăta Morților. Aceștia vin cu pachete care conțin colivă, vin, prescură, dar și alte bucate care sunt înainte de toate binecuvântate de către preot. Ulterior, după ce acestea au fost sfințite, ele sunt dăruite celor săraci pentru pomenirea morților.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Tot în ziua moșilor de iarnă, credincioșii merg apoi la mormântul celui decedat pentru ca preotul să poată oficia o slujbă scurtă și totodată să citească rugăciuni pentru sufletul celui trecut în neființă. În Sâmbăta Morților sunt împărțite și vase în care oamenii pun sarmale, orez cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice alte bucate i-au plăcut celui decedat.

Desigur, credincioșii pot oferi de pomană orice doresc, având în vedere că nu ne aflăm încă în Postul Paștelui, putând a împărți și preparate din carne. Ceea ce este important este că aceste pachete care sunt date sărmanilor, trebuie să conțină colivă, fiind cel mai important preparat pentru pomenirea morților.

În cazul celor care nu dispun de prea mult timp liber pe care să-l petreacă în bucătărie, aceștia pot apela la produsele semipreparate, în funcție de posibilitățile ficăruia. În ceea ce privește datinile și superstițiile, românii aleg să țină cont de mai multe dintre acestea pentru ca sufletul persoanei decedate să aibă liniște.

moșii de iarnă
Crestinii vin cu coliva, lumanari si vin pentru slujba de pomenire a celor decedati

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

În cadrul slujbei de pomenire, credincioșii trebuie să aibă vin și colivă. Acestea reprezintă trupul decedatului și expresia materială a credinței în Înviere. Sfânta Liturghie este săvârșită, astfel că preotul scoate din prescură miridele pentru morți pe care le așează sub Sfântul Agneț. Acesta rostește numele morților de pe pomelnicele care i-au fost înmânate de către credincioși.

În cadrul Sfintei Liturghii, Agnețul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Credincioșii obișnuiesc ca pe lângă pachetele tradiționale să aibă cu ei și flori și lumânări. În funcție de zona țării, în anumite regiuni, oamenii obișnuiesc ca pe lângă slujba din biserică, în Sâmbăta Morților să fie oficiată o mică slujbă de pomenire și la capătul celui decedat.

Mormântul este atunci stropit cu vin de către preot. De asemenea, atunci când se află la mormânt, oamenii aprind cel puțin două lumânări, care reprezintă lumina și căldura pentru sufletele celor adormiți. Tot în ziua moșilor de iarnă, se merge la cimitir și se curăță mormintele, se așează flori proaspete, lumânări și candele. În mediul rural, credincioșii organizează acasă o masă de pomenire la care participă rudele, vecinii și cei nevoiași.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128