Home » Știri » Ce au descoperit arheologii lângă mormântul Veronicăi Micle. Mesajul studiat cu atenție de specialiști

Ce au descoperit arheologii lângă mormântul Veronicăi Micle. Mesajul studiat cu atenție de specialiști

Alexandru Cazacu / 29.07.2021, 12:54
Ce au descoperit arheologii lângă mormântul Veronicăi Micle. Mesajul studiat cu atenție de specialiști

Descoperire inedită a arheologilor la baza bisericii de la Văratec, în apropiere de locul unde a fost îngropată Veronica Micle, cea care a fost muza și marea iubire a marelui poet român, Mihai Eminescu. Ce au descoperit arheologii, veți afla în continuarea acestui articol.

Ce au descoperit arheologii lângă mormântul Veronicăi Micle

În acest an au început lucrările de reabilitare a Bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, din județul Neamț. Lăcașul de cult face parte din ansamblul arhitectural Mănăstirea Văratec. Așadar, zona a fost cercetată preventiv de arheologii de la Complexul Muzeal Național Neamț. Specialiștii au să se asigure că nu se distruge patrimoniul cultural. Ei bine, în urma săpăturilor, la baza bisericii s-a găsit un artefact.

Mai exact, este vorba despre o sticlă sigilată cu un mesaj în ea. Specialiștii sunt de părere că obiectul a fost pus acolo în urmă cu aproximativ 170 de ani, când în locul vechiul locaș din lemn, s-a ridicat unul din piatră. Experții de la Complexul Muzeal Național Neamț au trimis documentul la Iași, pentru a fi analizat și descifrat, iar acum răspunsul a venit.

”Artefactul a ajuns la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iași unde s-a reușit extragerea documentului și conservarea acestuia. Din păcate, mediul în care a stat un secol și jumătate l-a afectat destul de mult, astfel că, la ora actuală, este dificilă desfacerea lui. Potrivit specialiștilor care s-au ocupat de extragere și conservare, condițiile din recipientul de sticlă au contribuit și la ștergerea scrisului de pe document.

Adresez cu acest prilej sincere mulțumiri echipei de cercetători care s-au ocupat de această descoperire deosebită” a spus Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, potrivit adevarul.ro.

Ce s-a descoperit lângă mormântul Veronicăi Micle
Ce s-a descoperit lângă mormântul Veronicăi Micle

Alte descoperiri din zonă

Săpăturile arheologice s-au concretizat în descoperirea primului cimitir al mănăstirii din Munții Stânișoarei. Acesta a fost folosit de la sfârșitul secolului XVIII-lea, până în la sfârșitul secolului XIX-lea. Aici, experții au găsit mai bine de 70 de morminte. De asemenea, au mai fost descoperite monede, o candelă și vestigii vechi de 8.000 de ani, conform sursei citate.

Ba chiar mai mult de atât, au mai fost găsite și două cruciulițe vechi de lemn, deosebit de valoroase. Se pare că una dintre acestea este veche de aproape 200 de ani, datând din anul 1831. De asemenea, la jumătate din mormintele descoperite au fost găsite lespezi de piatră cu inscripții pe ele, după cum spunea chiar coordonatorul săpăturilor de la Văratec.

”Din zona cercetată avem și câteva monede, care urmează să fie restaurate și care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Colegul Ionuț Stigleț a fost norocos și cu multă migală a reușit să salveze dintr-un mormânt o cruciuliță de lemn, de altfel o raritate arheologică din câte știm. Momentan încercăm să o păstrăm în mediul în care a stat, dar vom avea nevoie de sprijinul unui restaurator pe lemn care ar putea să o conserve pentru posteritate“, spunea Vasile Diaconu, potrivit Adevărul.