Home » Când, unde, cum » Artistul care vopsește munții. Cum iau naștere de fapt aceste creații impresionante. Imagini uluitoare

Artistul care vopsește munții. Cum iau naștere de fapt aceste creații impresionante. Imagini uluitoare

Manolică Anca / 01.07.2021, 12:18

Artistul care vopsește munții. A fost numit de celebra revistă Forbes una dintre cele mai influente treizeci de personalități sub vârsta de treizeci de ani din lume, în domeniul culturii și artei. Cum iau naștere aceste creații absolut spectaculoase.

Artistul care vopsește munții

Saype, pe numele său real Guillaume Legros, s-a născut în 1989 în Belfort, Franța, și trăiește în prezent în Bulle, Elveția. Artist autodidact, el a început să picteze încă de la vârsta de 14 ani prin graffiti, ajungând rapid să cunoască succesul. La vârsta de șaisprezece ani el a avut prima sa expoziție de galerie, devenind un pionier al mișcării land art cu picturile sale gigantice biodegradabile pe iarbă asociate cu un puternic mesaj social.

Artistul este cunoscut pentru că a depășit cu mult limitele domeniul, în 2016, creând cea mai mare pictură de land art din lume: 10.000 de metri pătrați în Leysin, Elveția. Aceasta înfățișează un gentleman cu pălărie de fetru și bretele, care fumează dintr-o pipă și se relaxează stând pe spate. De asemenea, Saype a lucrat la pictura land art dedicată asociației de refugiați SOS Mediterranée, la Paris (depășind recordul anterior) – o pictură de 15.000 mp 100% biodegradabilă pe Champ de Mars, chiar sub Turnul Eiffel.

Opera din Leysin, Elveția
Opera din Leysin, Elveția

Cu siguranță unul dintre cei mai mediatizați artiști din 2019, el a fost numit de celebra revistă Forbes drept una dintre cele mai influente treizeci de personalități sub vârsta de treizeci de ani din lume, în domeniul artei și culturii. De-a lungul timpului, operele sale au fost prezentate la numeroase târguri internaționale.

Frescele sale sunt mereu legate de o cauză socială și politică

Frescele impresionante sunt indisolubil legate de o cauză socială și politică, deoarece pentru artist „viața și actele noastre sunt urme pe care le lăsăm în urmă în această lume, trebuie să le facem semnificative”. Obiectivul său principal este aecla de a-și pune arta în slujba ființei umane și vede munca sa ca o modalitate de a împărtăși viziunea sa despre lume și de a ne invita să ne punem mai des întrebări despre natura noastră profundă, spiritul nostru, locul nostru pe Pământ și în societate.

Artistul care vopsește munții a inventat propia vopsea 100% biodegradabilă și a perfecționat un amplu proces care i-a permis să creeze fresce gigantice pe sol. Vopseaua este preparată din ulei de in, făină, apă, amestecate cu pigmenți naturali. Vopseaua rezistă cica o lună, însă poate să dispară și mai repede, totul depinzând de factorii climatici, pecum cantitatea de precipitații sau viteza de creștere a firului ierbii.

Opera lui Guillaume Legros
Opera lui Guillaume Legros

La fel ca mulți artiști contemporani, Lengros începe cu o fotografiere a subiectului, după care merge să studieze terenul împreună cu echipa sa. Cu mare atenție, ei fac un tipar pe sol, înfingând pari, după care realizează pictura vopsind fiecare porțiune în parte. Totul este verificat de la înălțime cu ajutorul unei drone, pentru a face eventuale corecții.

În medie, artistul care vopsește munții are nevoie de circa trei luni pentru a face un portret așa de mare, și de circa 650 de litri de vopsea.