Home » Când, unde, cum » Moșii de iarnă. Când pică Sâmbăta Morților în 2022

Moșii de iarnă. Când pică Sâmbăta Morților în 2022

Manolică Anca / 03.02.2022, 11:30
Moșii de iarnă. Când pică Sâmbăta Morților în 2022

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare dedicată pomenirii celor dragi, care au trecut în neființă. Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a sufletelor adormite. Iată când pică Moșii de iarnă în 2022 și ce se dă de pomană în această zi, potrivit datinilor străbune.

Când pică Moșii de iarnă în 2022

Moșii de iarnă sunt celebrați de creștinii ortodocși, de regulă, la finalul iernii. Această zi marchează începutul Sâmbetelor Morților, șapte la număr, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a postului Paștelui. Astfel, acest moment important în anul bisericesc nu are o dată fixă, el depinzând de data în care cade Paștele.

În 2022, Moșii de iarnă se prăznuiesc la sfârșitul lunii februarie, mai exact în ziua de sâmbătă, 26 februarie, atunci când toate Bisericile Ortodoxe din toată țară îi prăznuiesc pe cei trecuți la cele veșnice. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care mai este cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Moșii de iarnă cad anul acesta în luna februarie, deoarece Paștele 2022 este pe 24 aprilie.

Ce se împarte la Moșii de iarnă 2022

Sărbătoarea Moșii de iarnă este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române care are ca scop pomenirea celor decedați. Cunoscută și ca Sâmbăta Morților, în această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. La fel ca în fiecare an, credincioșii merg la biserică pentru a lua parte la slujba de pomenire, după care familiile merg la cimitir la mormintele celor dragi, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări, pentru a încălzi sufletele morţilor.

Moșii de iarnă 2022 pică la finalul lunii februarie
Moșii de iarnă 2022 pică la finalul lunii februarie

Credincioșii aduc la biserică vin, colivă și colaci, pentru a fi sfințite, alături de lumânări și un pomelnic pe care este trecut numele celor decedați, spre pomenirea lor. De asemenea, credincioșii pot face, în funcție de posibilitățile materiale, și pachete de mâncare pe care să le împartă persoanelor nevoiașe.

Potrivit tradiției, în ziua de Moșii de iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri. Și pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Se spune că dacă acest lucru nu este respectat, natura se va răzbuna aducând valuri de frig în toiul verii. De asemenea, în această zi nimeni nu ar trebui să lucreze.

Când se mai face pomenirea celor adormiți la români

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morților. Astfel, există patru zile importante pe an în care se pomenesc cei trecuți în neființă. Iată când cad acestea:

  • Moșii de iarnă – sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
  • Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;