Home » Life & Style » Moșii de iarnă 2021. Ce semnificație are sărbătoarea, când pică și ce e bine să faci în această zi

Moșii de iarnă 2021. Ce semnificație are sărbătoarea, când pică și ce e bine să faci în această zi

Manolică Anca / 03.03.2021, 14:10
Moșii de iarnă 2021. Ce semnificație are sărbătoarea, când pică și ce e bine să faci în această zi

Sâmbăta Morților, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Lăsatului Secului reprezintă una din sărbătorile importante din calendarul ortodox. Iată când sunt Moșii de iarnă 2021, ce semnifică și ce trebuie să faci în această zi.

Când pică Moșii de iarnă în 2021 și ce semnificație are sărbătoarea

Moșii de iarnă sunt celebrați de creștinii ortodocși, de obicei, la finalul iernii. Această zi marchează începutul Sâmbetelor Morților, șapte la număr, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a postului Paștelui. În 2021, Moșii de iarnă se prăznuiesc la începutul lunii martie, mai exact în ziua de 6 martie, atunci când toate Bisericile Ortodoxe fac prăznuirea celor adormiți. Moșii de iarnă cad anul acesta în luna martie, deoarece Paștele 2021 este pe 2 mai.

Sărbătoarea Moșii de iarnă este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române care are ca scop pomenirea celor decedați. Cunoscută și ca Sâmbăta Morților, în această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. Credincioșii duc la biserică cu vin, colivă și colaci, pentru a fi sfințite, alături de lumânări și un pomelnic pe care este trecut numele celor decedați, spre pomenirea lor. De asemenea, credincioșii pot face, în funcție de posibilitățile materiale, și pachete de mâncare pe care să le împartă persoanelor nevoiașe.

Moșii de iarnă 2021 se sărbătoresc pe 6 martie
Moșii de iarnă 2021 se sărbătoresc pe 6 martie

Ce e bine să faci în această zi

La fel ca în fiecare an, și în 2021 credincioșii merg la Biserică de Moșii de iarnă pentru a lua parte la slujba de pomenire a celor decedați. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări, pentru a încălzi sufletele morţilor.

Conform unor tradiții, în ziua de Moșii de iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri. Și pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Se spune că dacă această tradiție nu este respectată, natura se va răzbuna aducând valuri de frig în toiul verii. Mai mult, în această zi nu se lucrează. Femeile care nu respectă această tradiție, sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

În Muntenia, încă mai există obiceiul ca, pe lângă colivă, să i se dea și un bănuţ celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui care a dat, cât și celui care a primit.

Important de știut este că de Moșii de iarnă nu se fac cununii religioase. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui amânate până după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Când se mai face pomenirea morților la români

Biserica ortodoxă are patru astfel de zile importante pe an în care se pomenesc cei trecuți în neființă. Iată când cad acestea:

  • Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
  • Moșii de iarnă – sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.