Home » Când, unde, cum » Motivul nebănuit pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine conduce de fapt stolul

Motivul nebănuit pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine conduce de fapt stolul

Alexandru Cazacu / 10.11.2021, 13:42
Motivul nebănuit pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine conduce de fapt stolul

De-a lungul timpului, oamenii de știință au fost fascinați de comportamentul păsărilor cerului. Cu siguranță, toată lumea a văzut un stol de păsări în forma literei ”V”. Cu toate acestea, care o fi motivul pentru care unele înaripate zboară în acest fel? Ei bine, veți afla asta în rândurile următoare ale acestui articol.

Motivul nebănuit pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V

Cel mai probabil, oricine urmărește cerul toamna va observa păsări care zboară în stoluri care formează litera V. Ei bine, oamenii de știință au dezbătut de mult de ce. Se pare că păsările fac pentru a economisi energie în timpul zborului. De fapt, ar exista două două motive pentru care înaripatele zboară astfel. Mai exact, acest lucru poate facilita zborul sau pur și simplu îl urmăresc pe lider.

Escadrilele de avioane pot economisi combustibil zburând într-o astfel de formațiune, mulți cercetători bănuiesc că păsările economisesc energie astfel. Atunci când stolul zboară în acest mod, fiecare pasăre reușește să își sincronizeze datul din aripi în așa fel încât să exploateze curentul de aer format de bătăile aripilor păsării in față. Pe lângă asta, un alt avantaj al acestui tip de zbor este faptul că în fruntea stolului se află pasărea care știe drumul și îi ghidează pe ceilalți membri ai stolului.

Păsările pot economisi energie când zboară în stoluri în forma literei V

Se pare că păsările se poziționează astfel pentru a zbura în spatele și în lateralul celor din față, sincronizându-și bătăile aripilor pentru a prinde curenții potriviți. Cel mai probabil, descoperirile oamenilor de știință se aplică păsărilor cu aripi lungi, precum pelicanii, berzele și gâștele.

Păsările mai mici au trasee mai complexe care ar îngreuna zborul într-o astfel de formațiune. Cercetătorii nu au încercat să calculeze economia de energie a păsărilor, deoarece măsurătorile fiziologice necesare ar fi prea invazive. Cu toate acestea, potrivit unor studii anterioare, se estimează că păsările pot folosi cu 20% până la 30% mai puțină energie în timp ce zboară într-un stol în forma literei V, potrivit science.org.

Motivul nebănuit pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V
Motivul pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V

Unele păsări pot zbura chiar și câteva sute de kilometri fără oprire

Ei bine, oamenii de știință încă nu au aflat cum găsesc păsările acel punct aerodinamic, însă bănuiesc că înaripatele se aliniază astfel fie prin vedere, fie prin simțirea curenților de aer prin pene. O altă alternativă ar fi că acestea se deplasează până când găsesc locul unde curenții de aer sunt potriviți.

Cu toate acestea, nu se știe dacă păsările își ajustează pur și simplu comportamentul de zbor în funcție de cum le vine mai ușor sau dacă zborul în formă de V este învățat. Această economie de energie poate fi foarte importantă pentru păsările migratoare, care parcurg distanțe foarte lungi. Un studiu științific a teoretizat că 25 de păsări care zboară într-o formațiune în V își pot zbura pe distanțe cu până la 70 la sută mai lungi. Gâștele migrează pe distanțe de mii de kilometri, iar uneori zboară sute kilometri fără oprire.