Home » Când, unde, cum » 13 curiozități despre ciori, cele mai inteligente păsări din lume. Cât trăiesc ele de fapt

13 curiozități despre ciori, cele mai inteligente păsări din lume. Cât trăiesc ele de fapt

Alexandru Cazacu / 27.08.2021, 14:05
13 curiozități despre ciori, cele mai inteligente păsări din lume. Cât trăiesc ele de fapt

Cu siguranță, nu există om care să nu fi auzit de longevitatea și inteligența ciorilor. Cu toate acestea, oare cât trăiesc aceste păsări? Ei bine, răspunsul îl vei afla în continuarea acestui articol. Ba chiar mai mult de atât, noi îți vom prezenta și o serie de curiozități despre ciori.

Curiozități despre ciori. Cât trăiesc de fapt cele mai inteligente păsări din lume

Potrivit oamenilor de știință, ciorile sunt mai inteligente decât multe mamifere. Probabil nu sunt mulți cei care știu că ciorile desfășoară unele activități care seamănă extrem de mult cu unele concursuri sportive ale oamenilor. De asemenea, aceste păsări pot trăi o perioadă foarte lungă de timp. Mai exact, o cioară poate să trăiască chiar și 300 de ani.

Atât cioara, cât și corbul fac parte din familia Corvidelor. După cum am menționat și anterior, aceste păsări sunt renumite pentru inteligența lor, dar și pentru faptul că pot folosi diferite unelte. Mai mult de atât, se pare că ciorile au și o memorie foarte bună. Ele sunt capabile să ascundă unele obiecte departe de ochii tuturor și vor ști să revină la ascunzătoare fără probleme. Acestea fiind spuse, hai să vedem care sunt cele mai interesante curiozități despre ciori.

  • În țara noastră există nu mai puțin de 8 specii de corvide. Mai exact este vorba despre Alunarul, Gaița, Cioara de Semănătură, Cioara neagră, Cioara griva, Stăncuța și Corbul.
  • Potrivit cercetătorilor, la nivel global trăiesc 120 de specii de din Familia Corvidelor.
  • Nu mulți știu asta, însă cele mai multe ciori din țara noastră le putem găsi în Câmpia Bărăganului și în jurul Capitalei.
  • De asemenea, ciorile pot să trăiască în orice formă de relief (câmpii, delte, munți și chiar și in deșert).
  • O altă curiozitate despre ciori o reprezintă faptul că nu se tem de oameni și trăiesc foarte bine în preajma acestora.
  • Cu toate că sunt sedentare, dacă vor rămâne fără o sursă de hrană, ciorile cu siguranță vor migra.
  • Știați că ciorile sunt omnivore? Ei bine, acestea vor mânca aproape orice, chiar și cadavrele animalelor.
  • Una dintre cele mai celebre corvide, coțofana, se poate recunoaște pe sine dacă se vede într-o oglindă.
  • Potrivit specialiștilor, primele ciori au apărut în zona Australiei și Oceaniei, în urmă cu aproximativ 17 milioane de ani.
Lucruri mai puțin știute despre ciori
Curiozități despre ciori

Lucruri mai puțin știute despre ciori

Se pare că ciorile au o viață socială foarte bună. De multe ori, coloniile în care clocesc pot ajunge și la câteva zeci de mii de exemplare.

Un alt lucru mai puțin știut despre ciori îl reprezintă faptul că, dintre toate păsările, ciorile au cea mai mare proporție dintre creier și volumul corporal. Ba chiar mai mult de atât, se pare singura viețuitoare care are această proporție mai mare decât a ciorii, este chiar omul, potrivit desoperă.ro.

După cum spuneam și mai sus, ciorile sunt singurele viețuitoare, în afară de oameni și maimuțe, care pot să folosească unele unelte pentru a găsi hrana.

Gaița Pitică este cea mai mică corvidă de pe Pământ. Această pasăre are o lungime de aproximativ 20 de centimetri și poate cântări cel mult 40 de grame.