Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care arătăm mai bine în oglindă decât în poze. De ce apar de fapt diferențele

Motivul pentru care arătăm mai bine în oglindă decât în poze. De ce apar de fapt diferențele

Manolică Anca / 23.10.2021, 16:44
Motivul pentru care arătăm mai bine în oglindă decât în poze. De ce apar de fapt diferențele

Cu siguranță am observat cu toții faptul că atunci când ne privind în oglindă arătăm mai bine decât atunci când ne uităm la o fotografie cu noi, mai ales cele făcute de alții. Află motivul pentru care arătăm mai bine în oglindă decât în poze chiar de la specialiști.

De ce arătăm mai bine în oglindă decât în poze

De multe ori, imaginea pe care o vedem în oglindă poate fi ajustată, este previzibilă şi ne place, pe când imaginea noastră dintr-o poză poate să ne genereze mici surprize neplăcute. Sigur ai fost și tu în această situație, măcar o dată. Pentru asta, în rândurile următoare vom veni cu câteva explicații științifice, chiar de la specialiști.

Potrivit Bright Side, există nu unul, ci chiar mai multe motive pentru care arătăm mai bine în oglindă decât în poze, mai ales cele făcute de alte persoane. Unul dintre ale ar fi acela că oglinda ne joacă feste. Reflexia noastră din oglindă nu corespunde într-o proporție de 100% realității, ci este o versiune ușor distorsionată a modului în care arătăm de fapt. Și, având în vedere că petrecem destul de mult timp în oglindă și ne privim zi de zi, ne-am obișnuit cu această versiune diferită a noastră.

Psihologia îl numește „efectul de simplă expunere” sau „principiul familiarității”

Potrivit psihologilor, acest lucru apare atunci când persoanele tind să dezvolte o preferință pentru ceva anume doar pentru că acessta le este familiar. Același lucru se întâmplă și în acest caz: ne uităm foarte des la noi în oglindă și ne obișnuim cu acea versiune, motiv pentru care putem avea un mic șoc atunci când privim fotografiile pe care ni le fac ceilalți.

De ce arătăm mai bine în oglindă decât în poze
De ce arătăm mai bine în oglindă decât în poze

Un alt motiv este controlul. În momentul în care ne privim în oglindă, avem un control total asupra înfățișării noastre. Dacă nu ne place cum stăm, ne corectăm/schimbăm postura, în așa fel încât fața noastră să arate fix cum ne place nouă. În schimb, când ne face cineva o fotografie, atunci nu mai deținem noi controlul, ci cei face face poza. De aceea, este recomandat să îți cunoști foarte bine unghiul care te avantajează, pentru a ști cum să stai la fotografie.

Lumina este și ea un factor important. Atunci când ne privim în oglindă, nu observăm diferențele de lumină deoarece creierul nostru le uniformizează automat și ne afișează chipul cu care noi suntem deja obișnuiți. Pe de altă parte, camera foto nu face asta. Ea captează toate tonurile și umbrele în mod obiectiv. Nu degeaba spun fotografii că „lumina poate face totul într-o fotografie sau o poate distruge complet”.

Fețele noastre sunt asimetrice

Nimeni nu are un chip perfect simetric, iar asta o știe toată lumea. Însă, atunci când ne privim într-o oglindă tindem să ne uităm doar din unghurile care ne plac. Această obișnuință ne-ar putea face ueori să credem că o parte a feței este aceeași cu cealaltă, însă nu este așa. Iar în fotografii acest lucru poate fi observat foarte bine, aspect care ne poate face să ne simțim mai puțin și să fim ceva mai critici cu privire la imperfecțiunile noastre.

Și mediul în care ne aflăm este important. Într-un fel ne simțim atunci când ne uităm în oglindă de acasă, dintr-un mediu cunoscut, familiar, unde suntem relaxați, și cu totul diferit ne simțim atunci când suntem în public și ne lăsăm fotografiați. Tindem să devenim ușor tensionați, să facem ochii mari pentru a nu clipi, să zâmbim uneori fals. Mai ales în zilele noastre, când știm că multe dintre aceste fotografii ajung pe rețelele de socializare unde, știm cu toții, „trebuie” să arătăm într-un fel anume.