Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care chinezii nu consumă lapte. Așa se explică excluderea acestuia din alimentație

Motivul pentru care chinezii nu consumă lapte. Așa se explică excluderea acestuia din alimentație

Alexandru Cazacu / 17.04.2022, 15:30
Motivul pentru care chinezii nu consumă lapte. Așa se explică excluderea acestuia din alimentație

După cum bine știm, laptele aduce nenumărate beneficii pentru organism, mai ales că este foarte bogat în calciu. Cu toate acestea, chinezii obțin necesarul de calciu din diferite plante. Se pare că unii dintre ei nu consumă lapte sau produse lactate. Află în continuare de ce chinezii nu consumă lapte și care este explicația pentru excluderea acestuia din alimentație.

Motivul pentru care chinezii nu consumă lapte

Antipatia, sau mai bine zis indiferența chinezilor față de lapte, s-a dezvoltat în perioada dinastiei Tang. Curios este faptul că excluderea laptelui din alimentație a fost cauzată de o serie de asocieri negative. De exemplu, la vremea respectivă, crescătorii de vite care erau considerați barbari.

Vitele erau aduse de străini în orașele-port, care le-au fost cedate de către chinezi în urma războaielor opiumului din secolului al XIX-lea. Pe atunci, doar câteva grupuri, precum păstorii mongoli, consumau lapte fermentat, însă acest aliment nu făcea parte din dieta tipică chineză. În plus, chinezii erau de părere că a crește vite este o pierdere de timp și că aceste animale nu aduc niciun profit.

Ei considerau că majoritatea substanțelor necesare organismului se pot obține și în alte moduri mai practice. De exemplu, chinezii erau de părere că pot obține calciu de la diferite plante. Așa se face că laptele a ajuns un produs inutil pentru mulți dintre aceștia.

„De ce să pierzi timp și bani pe lucruri care nu fac profit?”. Cel mai probabil, astfel de gânduri le-au trecut prin cap chinezilor. Așadar, vreme de mai multe generații, adulții chinezi au ignorat în mare parte laptele, văzându-l ca pe un aliment pentru copii sau bătrâni. De fapt, există un motiv biologic din acest punct de vedere. Mai exact, este vorba despre intoleranța la lactoză.

Majoritatea chinezilor au intoleranță la lactoză

În timp ce majoritatea adulților europeni reușesc să digere lactatele fără efort, în China, aproximativ 92% dintre adulți au probleme cu absorbția lactozei. În urma unui studiu s-a constatat că aproximativ 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani și-au pierdut capacitatea de digera laptele.

Lactoza este zaharul natural din lapte, iar intoleranța la lactoză este una dintre cele mai des întâlnite forme de intoleranță alimentară. Simptomele gastrointestinale induse de consumul de lapte includ de obicei balonare, dureri abdominale, diaree și crampe.

De fapt, un procent de aproximativ 65% din populația lumii are o capacitate redusă de a digera lactoza, ca adulți. Cu toate acestea, intoleranța la lactoză, în cazul adulților, este mai răspândită la persoanele originare din partea de est a Asiei. Mai exact, în jur de 2/3 din populația asiatică are probleme din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, chinezii au găsit o alternativă la lapte, adică laptele de soia. Consumul acestui tip de lapte vegetal este evidențiat chiar și într-o pictură murală care datează din jurul anului 1200. Deși gustul nu este același, laptele de soia conține totuși o mulțime de substanțe nutritive benefice pentru organismul uman, potrivit The Magazine.