Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care judecătorii poartă robe. Cum a luat naștere obiceiul

Motivul pentru care judecătorii poartă robe. Cum a luat naștere obiceiul

Manolică Anca / 17.03.2022, 13:29
Motivul pentru care judecătorii poartă robe. Cum a luat naștere obiceiul

Te-ai întrebat vreodată de ce poartă judecătorii robe? Sunt aceste robe de judecător cu adevărat necesare pentru a prezida un caz și pentru a judeca? Cu o tradiție de aproximativ 700 de ani de purtare a acestor robe impunătoare, nu este de mirare că simțim că acestea ar trebui să fie standardul pentru ținuta judiciară. Hai să aflăm împreună care este adevăratul motiv.

De ce poartă judecătorii robe

În timpul domniei lui Eduard al II-lea, între 1327 și 1377, robele judiciare au devenit forma standard de îmbrăcăminte pentru judecătorii din Anglia. Dacă, de obicei, acestea erau uniforma pentru academicieni și savanți, robele erau purtate și în timpul vizitelor la curtea regală. Așa că a fost oarecum de înțeles să se ofere unei persoane cu o poziție înaltă, cum ar fi un judecător, un fel de uniformă corespunzătoare statutului său.

Astfel, robele au fost adoptate de oficialii din justiție. În acea perioadă, robele judecătorilor erau disponibile în trei culori standard. Violetul era purtat în timpul verii, verdele era pentru iarnă, iar stacojiu era purtat la ocazii speciale. Materialul pentru aceste robe era acordat sub formă de donație din partea regelui, ceea ce făcea ca aceste robe să fie și mai prețioase.

Dar liniile directoare pentru rochii nu aveau să rămână la fel prea mult timp. Există înregistrări conform cărora, în 1635, au apărut noi orientări, care dictau un nou stil pentru haine și când să fie purtate. Judecătorii trebuiau să poarte robe negre cu garnitură de blană în timpul iernii. Robele violete și stacojii trebuiau să aibă tafta roz și trebuiau purtate în timpul verii. Din cauza acestor noi orientări, se bănuiește că robele negre au început să câștige teren în a doua jumătate a secolului al XVII-lea în Anglia.

Ce semnificație aparte aveau robele negre

Nu există o explicație prestabilită pentru ceea ce a dus la apariția negrului, deși teoria predominantă are legătură cu legăturile dintre negru și perioada de doliu care vine după moartea unui monarh conducător. O teorie este că robele negre au devenit alegerea populară după moartea lui Carol al II-lea în 1685 sau după moartea reginei Maria în 1694. Este foarte posibil ca acest lucru să fi afectat toate ținutele, și nu doar veșmintele de judecător.

Abia în secolul al XVIII-lea au fost stabilite noi orientări, spunându-le judecătorilor că trebuie să poarte robe negre. Până în acest moment, judecătorii englezi purtau robe stacojii cu eșarfe negre. Ei purtau, de asemenea, o glugă stacojie stacojie dacă prezidau un caz penal. Dar când venea vorba de cazuri civile, judecătorii alegeau adesea să poarte robe negre de mătase.

De ce poartă judecătorii robe
De ce poartă judecătorii robe

Trecând Atlanticul în coloniile americane, judecătorii au continuat tradiția engleză de a purta robe. Dar abia după ce Thomas Jefferson și John Adams au avut o dezbatere prelungită despre dacă ar trebui să adopte sau nu obiceiurile englezești.

Thomas Jefferson dorea ca judecătorii să poarte doar costume, desprinzându-se complet de tradiția engleză. John Adams era avocat și avea fantezia de a folosi rochii și peruci, la fel ca judecătorii englezi. În cele din urmă, cele două figuri istorice au ajuns la un acord: Judecătorii vor purta rochii. Dar perucile nu urmau să fie adoptate.

Astăzi, judecătorii continuă tradiția de a purta robă. Dar nu există de fapt o regulă care să le impună acest lucru. Nu mai suntem pe vremea coloniilor americane, iar regulile privind robele s-au relaxat de atunci până în punctul în care nici măcar nu sunt aplicate.

Deci, de ce poartă judecătorii robe?

Potrivit judicialattire.com, unii judecători spun că este din cauza tradiției. Robele fac parte din garderoba magistraților de atâta timp, de ce să se oprească? Poate că este vorba și de a distinge judecătorul de restul sălii de judecată. O figură de autoritate ar trebui să iasă în evidență într-un fel, iar în sala de judecată, nimeni nu are mai multă autoritate decât judecătorul.

O figură judiciară, fosta judecătoare asociată a Curții Supreme Sandra Day O’Connor, consideră că purtarea robei de judecător poate fi doar o chestiune de tradiție, dar apreciază și simbolismul care însoțește roba de judecător: faptul că aceasta reprezintă angajamentul judecătorului de a susține Constituția și de a păstra statul de drept.

Dar asta nu i-a oprit pe toți. S-a observat că unii judecători au renunțat la robă în favoarea unui costum. În alte cazuri, un judecător își aranjează roba cu eșarfe sau bijuterii.