Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care pâinea din comerț rezistă atât de mult. Ce conține, de fapt

Motivul pentru care pâinea din comerț rezistă atât de mult. Ce conține, de fapt

Alexandru Cazacu / 10.06.2022, 14:40
Motivul pentru care pâinea din comerț rezistă atât de mult. Ce conține, de fapt

Fără îndoială, pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. După cum bine știm, indiferent de tipul acesteia, pâinea nu lipsește de pe mesele noastre. Deși unele persoane preferă să își facă pâinea acasă, mulți dintre români aleg să o cumpere din marile magazine. Cu siguranță, mulți dintre voi ați observat că pâinea din comerț rezistă mai mult față de cea de casă sau cea făcută în micile brutării. Care este motivul și ce conține aceasta, puteți afla în continuare.

De ce rezistă pâinea din comerț atât de mult

Pâinea se prepară foarte ușor și din ingrediente simple, asta dacă o coacem chiar noi. De obicei, la prepararea pâinii se folosește făina de grâu. Totuși, în combinație cu făina de grâu mai poate fi utilizată și cea de ovăz, orz, secară sau chiar porumb.

Ei bine, pâinea din comerț este produsă la scară industrială și, după cum probabil știți deja, are un termen de expirare mai înaintat. În schimb, pâinea pe care o coacem chiar la noi acasă se strică doar după câteva zile. În concluzie, nu trebuie să fii expert ca să observi că ceva nu este în regulă.

Ce conține, de fapt, pâinea din comerț

Procedeul de preparare a pâinii din comerț este diferit de cel al pâinii de casă. Mai exact, procesul industrial începe cu măcinarea grâului care ,odată rafinat, este practic sărăcit de vitamine și minerale. Așadar, rezultatul este o făină albă, bogată în amidon, însă cu un conținut foarte sărac de fibre alimentare.

Ba chiar mai mult de atât, în această făină se bagă aditivi încă de la moară. Potrivit shtiu.ro, printre acești aditivi se numără conservanții alimentari, amelioratori de panificație, substanțe de albire și E-uri. Astfel, toate aceste substanțe sunt adăugate în pâinea din comerț încă de la început.

Pâinea din comerț
De ce rezistă mai mult timp pâine din comerț

Motivul pentru care pâinea din magazine rezistă mai mult

Apoi, făina ajunge în fabrici, iar aici procesul de preparare a pâinii este foarte rapid. Pentru a mări termenul de valabilitate, aici se mai adaugă o serie de emulgatori și conservanți. De fapt, în zilele noastre, pâinea din comerț a ajuns să semene din ce în ce mai mult cu un cozonac, având în vedere că în aceasta se adaugă zahăr și diferite grăsimi, mai scrie sursa citată.

Se pare că, de cele mai multe ori, nici pâinea neagră nu este chiar ceea ce pare, dacă ținem cont de faptul că la prepararea acesteia se utilizează tot făină albă, însă se adaugă coloranți alimentari. Evident, acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Tocmai de aceea, experții în sănătate susțin că atunci când cumpărăm pâinea din comerț, trebuie să citim cu atenție lista de ingrediente.

Așadar, o pâine sănătoasă este cea preparată din făină integrală, drojdie, apă și sare, fără adaos de alte substanțe. Totodată, este recomandat ca, înainte de pune pâinea în coșul de cumpărături, să aflăm mai multe detalii despre modul în care a fost fabricată aceasta.