Home » Când, unde, cum » Nicio sau nici o. Când se scrie corect legat și când dezlegat

Nicio sau nici o. Când se scrie corect legat și când dezlegat

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 18:23
Nicio sau nici o. Când se scrie corect legat și când dezlegat

Uneori ne aflăm in dificultatea de a mai distinge care formă a unor cuvinte din limba română este cea corectă. Astfel, scrierea cuvintelor ”nicio” sau ”nici o” stârnește de multe ori controverse dar și dificulăți între vorbitorii de limba română.

Cum se scrie corect: ”nicio” sau ”nici o”?

Aceste două cuvinte stârnesc de multe ori confuzie printre români, fiind puși în situația că nu știu la care formă să apeleze, ca formă corectă. În momentul în care a apărut DOOM, acesta ne-a luat pe mulți dintre noi prin surprindere, iar acest lucru din cauza modificărilor ortografice aduse.

Printre nenumăratele confuzii stârnite au apărut și formele niciun, nicio, care anterior se scriau doar în forma lor separată ”nici un” și ”nici o”. Autorii noilor reguli au afirmat că această schimbare a avut loc pentru că adjectivul pronominal niciun, precum și pronumele negativ niciunul și niciuna sunt cuvinte compuse. Astfel scrierea lor ar trebui să urmeze aceleași reguli după care se ortografiază alte forme analogice care sunt scrise în mod tradițional împreună, iar un exemplu în acest sens constă în ”vreunul” sau ”vreuna”.

Astfel, adjectivele/pronumele compuse sunt lipite, iar între componentele lor nu poate fi integrat un alt cuvânt. Tot într-un singur cuvânt se scriau și continuă să se scrie și mai multe adverbe formate cu nici, cum ar fi: niciodată, nicicând, niciunde, nicidecum. Așadar, niciun, nicio făceau o excepție de la regulă fără a avea o justificare în acest sens.

nicio sau nici o
Afla cum sa folosesti constructia gramaticala in mod corect

Când se scriu aceste cuvinte în ambele lor forme

În momentul în care aceste cuvinte sunt compuse, vom scrie ”Nu a invocat niciun motiv; Nu are nicio șansă să treacă examenul”, acestea fiind exemple în care niciun și nicio ar putea fi înlocuite cu vreun sau vreo. Posibilitatea înlocuirii cu sinonime oferă un indiciu că avem de-a face cu forma acestor cuvinte în varianta legată.

La polul opus, structura poate fi scrisă în mod separat atunci când componentele au alte valori gramaticale cum ar fi: nici – conjucție care are de multe ori sens disjunctiv, adică de ostracizare, un/o – numeral și astfel, urmează compoziția: ”în punga aceasta nu-i nici un kilogram de fructe; eu nu am dat nici o sută de lei”. Și aici există posibilitatea unei verificări pentru a ne putea da seama că această compoziție va fi scrisă dezlegat, iar acest lucru pentru că în exemplele date, nici un și nici o reprezintă cuvinte separate, iar între ele pot fi integrate și alte cuvinte cum ar fi cuvântul ”măcar”: ”în această pungă nu-i nici măcar un kilogram de fructe”.

Nici un poate reprezenta un adverb urmat de un articol, iar astfel, în acest caz, cele două elemente se vor scrie separat, așa cum apare și în exemplul: ”studentul acesta nu e un neserios și nici un leneș, ca să poată face față situației actuale”. Scrierea cuvintelor niciunul și nici unul, respectiv niciuna și nici una țin toot de valoarea gramaticală a elementelor componente. Astfel, niciunul se va scrie într-un singur cuvânt atunci când aceste este pronume, având sensul de ”nimeni”, după cum urmează: ”niciunul n-a fost la lecție”. În situația în care nici este conjucție și unul pronume nehotărât, construcția va fi scrisă în mod dezlegat rezultând: ”nu a venit nici unul, nici altul”, potrivit dexonline.