Home » Când, unde, cum » Numărul 13 îți aduce ghinion? Iată care este adevărul și de care cifre e bine să te ferești de fapt

Numărul 13 îți aduce ghinion? Iată care este adevărul și de care cifre e bine să te ferești de fapt

Manolică Anca / 17.02.2022, 13:41
Numărul 13 îți aduce ghinion? Iată care este adevărul și de care cifre e bine să te ferești de fapt

Numărul 13 este cunoscut de secole ca fiind „ghinionist”, dar de ce? Cum poate un număr să fie legat de atâtea superstiții și semnificații? Multe clădiri din lume fie că nu au etajul 13, fie că nu au camera 13. Unii oameni merg chiar până într-acolo încât nu călătoresc în ziua 13 a lunii sau nu găzduiesc evenimente importante, de teama că ceva va merge prost. Hai să vedem care este adevărul.

Este numărul 13 atât de ghinionist?

Superstițiile se prezintă în multe forme diferite, fie că este vorba de teama de a vedea o pisică neagră, de a traversa trei canale de scurgere la rând, de a deschide o umbrelă înăuntrul unul încăperi sau de a sparge o oglindă despre care se spune că îți va aduce șapte ani de ghinion.

Multe superstiții sunt legate și de cifra 13, existând mai multe motive pentru care oamenii cred că această cifră este ghinionistă. Pornind de la religie până la știință. Cei care sunt foarte credincioși pot asocia ziua 13 cu cel de-al 13-lea personaj care a venit la Cina cea de Taină, Iuda Iscarioteanul.

Numărul 13 este numărul imperfect care rămâne în umbra numărului „perfect” 12 (există 12 luni într-un an, orele dintr-o zi sunt ușor divizibile cu 12). Majoritatea oamenilor care cred în această superstiție au crescut în preajma altora care o cred. Auzind mesajul și asocierea dintre ghinion și 13 superstiția oamenilor se dezvoltă și mai mult.

Evenimente din trecut care au împământenit aceste credințe

De asemenea, sunt cimentate și de evenimente ocazionale care au loc în ziua de 13 și care nu sunt deloc norocoase. Un exemplu din trecut, extrem de cunoscut, este misiunea spațială Apollo 13, care ar fi trebuit să aterizeze pe Lună. Lansată la ora 13 şi 13 minute, naveta a explodat în data de 13 aprilie 1970. Este posibil să fi existat persoane care au urmărit această misiune cu o idee preconcepută că ar urma urma să eșueze, doar din cauza numărului misiunii.

Numărul 13 îți aduce ghinion?
Numărul 13 îți aduce ghinion?

Un alt eveniment nefericit mai specific a avut loc în Anglia. Un adolescent în vârstă de 13 ani a fost lovit de un fulger în ziua de vineri 13. S-a spus că a fost lovit la ora 13:13. Din fericire, el a reușit să se recupereze complet. Aceste lucruri se pot întâmpla oricui, dar unii oameni îl evită cu orice preț și ajung chiar să se teamă de el.

De care cifre e bine să te ferești cu adevărat

Se pare că inversul lui 13, adică 31, este încărcat cu o forţă negativă mai puternică. În zilele de 31 se spune că ar trebui să fii extrem de atent cu banii şi este indicat să nu îi cheltui. Cum cifra 3 este a relaţiilor de dragoste, a comuniunii şi a comunicării, 31 poate destabiliza aceste legături. Hai să mai vedem și alte numere de care se spune că ar trebui să te ferești.

  • 0 – este preluat de la indieni și se spune că are o conotaţie negativă. Cartea de tarot care îi corespunde este Nebunul.
  • 2 – reprezintă perechea, dar şi omul cu două feţe. Să nu te încrezi niciodată în puterea lui.
  • 4 – în cultura chinezeazcă, pronunția cuvântului pentru numărul patru este similară cu cea a cuvântului pentru moarte. De aceea, multe clădiri din China omit un al patrulea etaj, așa cum constructorii americani omit uneori etajul 13.
  • 24 – sau miezul nopţii, se spune că este numărul tenebrelor şi al magiei, asociat mai degrabă cu ghinionul.
  • 36 – atrage ghinionul asupra celor care îl folosesc des.
  • 666 – asociat cu răul absolut, un număr pe care creştinii îl urăsc, considerând că este simbolul Antihristului.