Home » Când, unde, cum » Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute. Cum a fost posibil

Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute. Cum a fost posibil

Manolică Anca / 04.04.2022, 13:23
Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute. Cum a fost posibil

Pe 30 aprilie 2008, David Blaine apărea în emisiunea lui Oprah Winfrey pentru a încerca să doboare recordul mondial Guinness pentru ținerea respirației. El a reușit să stea fără să respire timp de 17 minute și 4 secunde, ridicând astfel ștacheta la un alt nivel pentru apnee statică asistată cu oxigen. Iată cum a reușit să facă acest lucru.

Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute

David Blaine este un magician profesionist care a explorat o serie de opțiuni pentru a simula o respirație prelungită sub apă. În cele din urmă a decis că ar fi mai ușor să învețe cum să își țină respirația pentru perioade lungi de timp.

Astfel, David a reușit să doboare recordul mondial cu cele 17 minute și 4 secunde ale sale, timp în care a stat într-o sferă plină de apă la talk-show-ul lui Oprah Winfrey. Recordul anterior era de 16 minute și 32 de secunde. Primele cuvinte ale tânărului de 35 de ani când a fost scos la suprafață după reușita sa au fost: „Mă simt grozav”.

Costumat într-un costum argintiu, Blaine s-a scufundat în sfera care avea 8.183 de litri de apă. Înainte de asta, el a inhalat, cu ajutorul unei măști, oxigen pur pentru a își oxigena sângele și pentru a elimina dioxidul de carbon, lucru aprobat de specialiștii de la Cartea Recordurilor. Bărbatul a explicat că în tot acest timp el a reușit să intre într-o stare de meditație, ajutat fiind și de luminile de pe scenă care se reflectau în sfera.

Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute
Omul care și-a ținut respirația timp de 17 minute

Cum a fost posibil acest lucru

Pentru cei mai mulți dintre noi, care nu suntem cadre medicale, termenul „apnee” este cel mai familiar atunci când este asociat cu cuvântul „somn”. Acesta face referire la o afecțiune destul de periculoasă în care oamenilor li se oprește respirația în timpul somnului.

Dar cuvântul înseamnă literalmente o încetare temporară a respirației și este practicat (intenționat) în întreaga lume de către o comunitate internațională de atleți extremiști, o frăție care îl includea și pe magicianul și cascadorul David Blaine. Pe 30 aprilie, pe platoul de filmare al emisiunii The Oprah Winfrey Show, Blaine a doborât recordul mondial, reținându-și respirația timp de 17 minute și 4 secunde. A dovedit în acest fel că durata apneei în somn este o chestiune de antrenament, rezistență și voință.

O persoană obișnuită, cu o stare de sănătate bună, își poate ține respirația timp de aproximativ două minute, dar chiar și cu puțin antrenament este posibil să se mărească acest timp. „Corpul poate fi antrenat”,  a explicat Dr. Ralph Potkin, un specialist în pneumologie care a lucrat cu Blaine în săptămânile de dinaintea reușitei acestuia, potrivit content.time.com.

David Blaine a mai deținut și alte recorduri în trecut, care au uluit o lume întreagă. El a stat suspendat 44 de zile într-o cutie de sticlă deasupra Tamisei sau a petrecut 63 de ore izolat într-un cub de gheață.

Actualul record de reținere a respirației este de 22 de minute. El a fost atins de Stig Severinsen, în anul 2017.