Home » Când, unde, cum » Românul care a intrat în Cartea Recordurilor. O singură opera de-a lui poate ajunge până la 2000 de euro

Românul care a intrat în Cartea Recordurilor. O singură opera de-a lui poate ajunge până la 2000 de euro

Manolică Anca / 11.11.2021, 15:11
Românul care a intrat în Cartea Recordurilor. O singură opera de-a lui poate ajunge până la 2000 de euro

Caricaturistul Gogu Neagoe este românul care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a realizat, fără pauză, 246 de portrete-caricatură în numai șase ore. Cum și-a descoperit acest talent.

Românul care a intrat în Cartea Recordurilor

Această performanță a fost atinsă în anul 2020, de Ziua Femeii, când artistul a luat parte la un eveniment caritabil, crosul pentru viaţă „Hope Run for Alexandra”. Gogu Neagoe a intrat atunci în Cartea Recordurilor pentru că a realizat 246 de portrete-caricatură în numai șase ore.

Evenimentul făcea parte din campania de salvare a vieții unei polițiste de la Brigada Rutieră București, mamă a doi copii, care suferea de o boală teribilă. Întreaga sumă adunată de la beneficiarii caricaturilor a fost donată pentru ajutorarea femeii, însă, din păcate, ea nu a mai putut fi salvată.

Cum și-a descoperit acest talent

Gogu Neagoe, românul care a intrat în Cartea Recordurilor, a început să deseneze încă de la grădiniță. Primul portret realizat a fost cel al educatoarei sale, după care cele ale colegilor săi, făcând astfel primii pași în lumea artei. „Intram în casă, luam cearşaful de pe pat, îl puneam pe gard, băgam mâna în nămol şi gata pictura”, a povestit Gogu Neagoe, artistul în vârstă de 44 ani, originar din localitatea Osica de Jos, județul Olt.

Gogu Neagoe, românul care a intrat în Cartea Recordurilor
Gogu Neagoe, românul care a intrat în Cartea Recordurilor

În anii ce au urmat, el s-a înscris la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, astăzi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Activitatea sa oficială a început în anul 1993 şi de atunci a pus pe hârtie nenumărate caricaturi şi portrete, de la persoane obişnuite la personalităţi de re renume. Printre acestea se numără Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep, Traian Băsescu, Ion Țiriac, Amza Pellea sau Kurt Thomas, primul gimnast american care și-a adjudecat o medalie de aur la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică.

Caricaturile sale sunt expuse în multe muzee de artă din lume

Artistul are încheiate trei contracte cu două reviste şi cu un ziar din judeţul Olt pentru a realiza caricaturi. Totodată,  faptul că poate realiza portrete grafice având descrieri cât se poate de sumare îi determină pe procurori și polițiști să apeleze adesea la el. Acesta realizează portrete-robot care ajută la soluţionarea mai rapidă a cazurilor. Tot el este organizatorul Salonului de caricaturi din cadrul Festivalului Naţional de Caricatură şi Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, din Slatina, Olt.

„Caricatura în ziua de azi este solicitată de multe firme, care invită un artist caricaturist să realizeze portrete-caricaturi pe loc pentru furnizorii sau colaboratorii invitaţi la un eveniment. Trebuie să spunem că avem în România cei mai premiaţi caricaturişti. Pentru mine, a intra în Cartea Recordurilor a însemnat bucurie”, spune Gogu Neagoe, potrivit businessmagazin.ro.

Artistul a luat parte la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, lucrările sale fiind așezate la loc de cinste în colecţii particulare din România şi din străinătate, dar și expuse în muzee de artă din lumea întreagă: în Italia, Franța, Belgia, Australia, China, Japonia, SUA, Iran, Germania, Bulgaria şi Grecia, se arată pe site-ul Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionşti din România, în care Gogu Neagoe este membru din 2006. De asemenea, este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, începând din anul 2008.

Gogu Neagoe
Gogu Neagoe

Românul care a intrat în Cartea Recordurilor este unul dintre cei mai buni caricaturişti din lume

Societatea Umoriştilor Români a fost prima organizaţie din România care a deschis saloane ale umoriştilor români în anii ‘20. Cei care au pus bazele sunt Ion Bărbulescu (B’Arg), Victor Ion Popa, Nicolae Tonitză, S. Maur, Iosif Steurer, Iosif Ross, Gruia, Dan Berceanu, Brutus Haneş, Ginsberg şi Gic Săvulescu. În ziua de astăzi nu se știe câți caricaturiști numără România, însă ceea ce se știe sigur este că Gogu Neagoe este considerat unul dintre cei mai buni din lume.

„Nu ştiu dacă a scăpat vreo vedetă de la noi nedesenată de mine. Am observat că pictura nud este solicitată de vedete sau de oameni de afaceri discreţi, care vin cu fotografii la mine în atelierul de pictură din judeţul Olt”, spune artistul.

O caricatură sau o pictură de-ale lui costă între 50 şi 2.000 de euro.