Home » Când, unde, cum » Orașul din România care va avea zbor direct spre New York. Când ar putea fi acest lucru posibil

Orașul din România care va avea zbor direct spre New York. Când ar putea fi acest lucru posibil

Alexandru Cazacu / 08.02.2022, 15:04
Orașul din România care va avea zbor direct spre New York. Când ar putea fi acest lucru posibil

În doar câțiva ani de zile, un aeroport din România va avea zbor direct spre New York, Statele Unite ale Americii. Când va fi inaugurat aeroportul respectiv și ce oraș din România ar urma să aibă un zbor transatlantic care să lege țara noastră de New York, puteți afla în rândurile următoare ale acestui articol.

Orașul din România care va avea zbor direct spre New York

Mai exact, este vorba despre Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca. Acesta este al doilea la nivel național din punct de vedere al numărului de pasageri, după Aeroportul Otopeni din Capitală. Așadar, primul zbor transatlantic direct pe ruta România – New York ar urma să aibă loc chiar de pe aeroportul din Cluj până în 2030.

Conform lui David Ciceo, directorului Aeroportului Internațional Avram Iancu, pentru ca acest lucru să fie posibil, mai sunt necesare o serie de lucrări. Proiectul de deviere a râului Someș, pentru prelungirea principalei piste, a început deja de câțiva ani de zile, așa că acesta trebuie finalizat pentru a putea avea zborul direct spre New York.

„Principalul obiectiv e prelungirea pistei la 3.400 de metri, în așa fel încât în anii următori să putem avea zboruri spre Statele Unite. După ce se va finaliza devierea Someșului și va fi prelungită pista, vom avea zbor Cluj-New York. Noua pistă vrem să o inaugurăm cu acest zbor. Asta se va întâmpla peste cel mult 8-10 ani”, a spus David Ciceo.

Primul aeroport din România cu legătură directă spre de Statele Unite ale Americii

Așadar, Aeroportul Avram Iancu ar deveni primul din țara noastră care să aibă un zbor direct spre Statele Unite ale Americii. Ba chiar mai mult de atât, este estimat că până în anul 2035, aeroportul din Cluj va avea circa 7,5 milioane de pasageri anual, chiar dacă în prezent traficul aerian a avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai precis, traficul aerian de pe aeroportul clujean a scăzut chiar la jumătate, iar situația este la fel în cazul mai multor aeroporturi din țara noastră. Cu toate acestea, o revenire a traficului aerian la nivelul de dinainte de pandemie ar putea avea loc în anul 2024, conform Adevărul.

Ce oraș din România va avea zbor direct spre New York
Orașul din România care va avea zbor direct spre New York

Fără emisii de carbon pe aeroportul din Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu s-a alăturat altor aeroporturilor din Europa care au semnat pe data de 4 februarie 2022 „Declarația de la Toulouse”, întărind astfel angajamentul industriei aviatice pentru un viitor fără emisii de carbon.

„Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj continuă eforturile de reducere a emisiilor de carbon, iar prin semnarea Declarației de la Toulouse acesta s-a înscris în rândul aeroporturilor europene care promovează atingerea obiectivelor climatice globale, prin intermediul stabilirii unor parteneriate între toate nivelurile administrative și societate cu scopul atingerii obiectivului de decarbonizare a aviației la nivel european și global”, a spus Ciceo.

Potrivit directorului aeroportului, toate aceste demersuri consolidează poziția aeroportului din Cluj drept aeroport de referință în Sud-Estul Europei. În vara lui 2019, aeroportul a mai semnat un angajament de reducere a emisiilor de carbon până în 2050, iar la finele anului trecut a obținut  certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 – Cartografiere.