Home » Life & Style » Tânără din România care a ajuns controlor de zbor, la 26 de ani, la cel mai bun aeroport din lume. Povestea de succes

Tânără din România care a ajuns controlor de zbor, la 26 de ani, la cel mai bun aeroport din lume. Povestea de succes

Manolică Anca / 13.01.2022, 16:47

Un controlor de trafic aerian este responsabil pentru coordonarea mișcării traficului aerian, ghidarea piloților în timpul decolării și aterizării și monitorizarea avioanelor în timp ce călătoresc pe cer. O responsabilitate imensă, pentru că o greșeală, oricât de mică, poate duce la o catastrofă. Tocmai de aceea, nu este pentru oricine! Însă, o tânără din România a reușit să ajungă controlor de zbor, la numai 26 de ani, la cel mai bun aeroport din lume. Descoperă-i frumoasa poveste.

Tânără din România, controlor de zbor pe cel mai bun aeroport din lume

Irene Dăncăneț este o tânără de 26 de Sibiu care, nu doar că a reușit să obțină licența de controlor de trafic aerian, dar a ajuns să lucreze în echipa unuia din cele mai mari aeroporturi din lume, aeroportul Hamad din Doha, capitala Qatarului. Visul ei cel mai mare era să într-un aeroport internațional și iată că dorința i s-a îndeplinit.

Irene provine dintr-o familie de afaceriști din Sibiu și, din dorința de a-și ajuta părinții, a ales să studieze Facultatea de Management din Sibiu. Cu toate că dintotdeauna și-a dorit să trăiască într-un oraș mare, care să îi ofere mai multe posibilități de dezvoltare. Cum nu se vedea lucrând într-o corporație aceasta, întâmplarea a făcut ca, nu după mult timp de la terminarea facultății să afle că se fac recrutări la Romatsa.

„Mi-am amintit că în liceu, mama, după ce văzuse la știri că se fac angajări la Romatsa, mi-a spus că pe mine m-ar vedea controlor de trafic aerian. Mi-am adus aminte de lucrul acesta și întâmplarea a făcut ca după câteva luni să aflu că se fac recrutări”,  a povestit Irene, potrivit unei publicații locale oradesibiu.ro.

Irene Dăncăneț, tânăra care a ajuns controlor de zbor pe cel mai bun aeroport din lume
Irene Dăncăneț, tânăra care a ajuns controlor de zbor pe cel mai bun aeroport din lume

Zis și făcut, pentru că nu a stat prea mult pe gânduri și a mers să își depună dosarul. A durat un an întregul proces de recrutare, fiind peste 2.700 de dosare depuse. A trecut prin multe teste dificile, care durau ore întregi, pentru că fiecărui candidat trebuie să îi fie testate puterea de concentrare, logica, viteza de reacție, memoria, matematica, absolut toate cele necesare unui controlor de zbor.

„După ce am fost acceptată a urmat un an de școlarizare la Constanța unde am învățat meteorologie, navigație, managementul traficului aerian. A fost un ritm deosebit de alert. De luni până joi aveam cursuri, iar vinerea dădeam teste. Nu aveai voie să iei sub 7,50 decât o dată. A doua oară pleci acasă”, a continuat tânăra.

După școlarizare, a fost repartizată la aeroportul din Arad

Orice controlor de zbor are o responsabilitate imensă în spate pentru că el dictează tot ceea ce se întâmplă pe un aeroport. De aceea, pentru a nu interveni oboseala sau deconcentrarea, activitățile pe care le face un controlor de zbor se schimbă o dată la o oră și jumătate. Așadar, o oră și jumătate țin legătura cu piloții, dau acceptul pentru decolare sau aterizare, iar apoi, o oră jumătate este ajutorul celui căruia îi ia locul.

Cu toate acestea, ea aspira la mai mult. Aeroportul din Arad este unu destul de mic și nu sunt operate decât câteva zboruri pe zi. Ea voia ceva mai solicitant, un aeroport cu multe avioane de dirijat.

„Aveam CV-ul pe un site de job-uri, iar când am primit un mesaj de la cineva din Doha am crezut că este o glumă. Dar, după câteva ore am zis să răspund totuși, că poate ratez o șansă. Mi-a plăcut abordarea lor, am discutat, iar acum câteva săptămâni am fost acolo pentru interviu și examene.

Am dat un test pe simulatorul de acolo. Am avut 40 de decolări și 30 de aterizări într-o oră, ceea ce este enorm față de ce făceam la Arad. Dar, m-am descurcat, am luat toate testele, iar peste două săptămâni plec la Doha”, a mai povestit Irene, această tânără din România, care a ajuns controlor de zbor pe cel mai bun aeroport din lume.

Irene Dăncăneț
Irene Dăncăneț

Chiar dacă alta va fi presiunea de acum înainte, având în vedere că aeroportul este imens. Acolo există o aterizare la fiecare 60 de secunde, traficul dim două ore de acolo fiind echivalentul unui an de trafic pe aeroportul din Arad. Dar sibianca declară că nu are nicio emoție. Este stăpână pe sine, se declară pregătită și are încredere că se va descurca de minune.