Home » Când, unde, cum » Orașul situat la cea mai mare altitudine din lume. Cum trăiesc oamenii aici

Orașul situat la cea mai mare altitudine din lume. Cum trăiesc oamenii aici

Cojocaru Cristian / 24.09.2021, 10:01
Orașul situat la cea mai mare altitudine din lume. Cum trăiesc oamenii aici

Un oraș în ale cărui subsoluri se află o mare bogăție însă, realitatea este diferită de ceea ce îți imaginezi. Află cum trăiesc oamenii în orașul situat la cea mai mare altitudine din lume.

Orașul minier aflat la cea mai mare altitudine

La Rinconada, Peru este o așezare din estul Anzilor peruvieni, munții care se înalță deasupra lacului Titicaca lângă granița boliviană. Orașul este cocoțat pe partea muntelui Ananea sub un ghețar enorm numit La Bella Durmiente, sau Frumoasa Adormită. La 5.015 de metri, este cel mai înalt municipiu din lume, mai înalt deasupra nivelului mării decât orice loc locuit din Nepal sau Tibet.

Dar La Rinconada nu este un mic ”pueblo” de munte. Este un oraș în plină expansiune, cu 50.000 de locuitori, aproximativ de aceeași dimensiune ca Harrisburg, Pennsylvania sau Carson City, Nevada. Majoritatea locuitorilor au ajuns în ultimii ani. Deși pare un oraș infloritor și desprins de poveste datorită înălțimii sale de unde pot fi observate cele mai frumoase panorame, viața acolo este diferită.

Drumul către cel mai înalt oraș de pe pământ te duce printr-o groapă de gunoi. Deșeurile sunt acumulate de ambele părți ale drumului. Acest drum este singura cale de acces către un oraș cu mulți locuitori, care există dintr-un singur motiv: aurul. Semnul de la intrarea în oraș spune: „La Rinconada. 5015 metri deasupra nivelului mării.” După aceea, drumul continuă puțin mai la deal.

Peru este cel mai mare producător de aur din America Latină. Cu o producție anuală de 150 de tone, țara andină este, de asemenea, al șaselea cel mai mare producător din lume. Mineritul informal, la scară mică poate aduce un mic profit, dar zeci de mii de oameni își câștigă existența din această activitate. În regiunile amazoniene din Peru, exploratorii ilegali de aur se ocupă de metalul prețios din râuri. În Anzi, sapă mine în munți.

orașul mare altitudine
În oraș domnesc gunoaiele și sărăcia

Orașul fără lege în care are loc o sclavie modernă

Locuri precum La Rinconada nu ar trebui să existe de fapt. Guvernul peruvian încearcă fără succes de ani de zile să convingă prospectorii să devină legali. Ideea că te poți îmbogă în La Rinconada este doar o legendă. Ideea că îl poți îmbogăți în La Rinconada este doar o legendă. Minerii lucrează conform așa-numitului sistem Cachorreo. Timp de 30 de zile la rând, minează pentru unul dintre mulți subcontractanți, fără a primi salariu.

Apoi, în a 31-a zi, li se permite să păstreze tot ce găsesc în mină. Este o promisiune care atrage mii de oameni. „Totuși, problema este că, în ziua crucială, bărbații sunt de obicei trimiși în zone unde nu este nimic de găsit”, spune minerul Chipanas. ONG-urile o descriu ca sclavie modernă.

Există, de asemenea, poluarea extinsă a mediului. Chipanas indică morile de măcinare a rocilor ”trapicheros”, bărbații care separă aurul de bucățile de rocă prin procesul amalgamului. Un miner manipulează mercur fără să poarte mănuși. În prezent, găsesc mai puțin de opt grame  de aur din 10 tone de piatră. Mina produce din ce în ce mai puțin în fiecare an și, de asemenea, s-a înregistrat o scădere bruscă a prețului aurului în ultimele luni. Lupta grea pentru a supraviețui aici a devenit și mai dură.

Singura companie cu o licență guvernamentală care activează în La Rinconada se numește Corporacion Ananea. Firma își are sediul în Juliaca, la aproximativ trei ore de mers cu mașina. Se estimează că există aproximativ 350 de subcontractanți care aprovizionează compania cu aur. Ei sunt cei care angajează oameni conform principiului Cachorreo. La Rinconada încă nu are nici un sistem de canalizare și nici colectare a gunoiului.

Organizațiile de mediu avertizează că mercurul ar fi putut curge în lacul Titicaca din apropiere de ceva timp. Lacul este considerat a fi leagănul culturii incașilor. O femeie care a crescut în La Rinconada spune că râurile de sub mine sunt deja atât de poluate încât pescarii au fost nevoiți să renunțe la comerț.

De parcă toate acestea nu ar fi destul de rele, La Rinconada este, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase locuri din Peru. În loc de lege și ordine, viața de noapte de aici este caracterizată de alcoolism și prostituție.Deși toți speră să găsească într-o singură bucată de piatră câteva grame de aur, majoritatea pleacă din oraș la fel de săraci precum au venit.