Home » Când, unde, cum » Orașul unde locuitorii pot să-și marcheze genul cu X pe actele de identitate. Noua lege arată clar

Orașul unde locuitorii pot să-și marcheze genul cu X pe actele de identitate. Noua lege arată clar

Alexandru Cazacu / 04.06.2022, 16:10
Orașul unde locuitorii pot să-și marcheze genul cu X pe actele de identitate. Noua lege arată clar

Locuitorii din New York pot alege acum să își marcheze genul cu „X” pe cărțile de identitate. Noua măsură face parte din Legea cu privire la recunoașterea genului, care a fost adoptată de adunarea statului New York în 2021. Așadar, new-yorkezii își vor putea marca genul cu „X” și pe permisul de conducere, conform unui comunicat al Departamentului de Autovehicule din SUA (DMV).

New York, orașul unde locuitorii pot să-și marcheze genul cu X pe actele de identitate

În urmă cu câteva zile, DMV a emis primele permise de conducere neutre din punct de vedere al genului. Noile acte le permit posesorilor să marcheze genul cu „X”, în loc de bărbat sau femeie. În 2021, legislatorii Statului New York au aprobat legea care prevede recunoașterea genului, permițând posesorilor permiselor de conducere să aleagă această opțiune.

Așadar, noua Lege va permite acest tip de semnătură atât pe cărțile de identitate, cât și pe permisele auto. Actul de recunoaștere a genului, care a fost adoptat de Adunarea Statului New York în 2021, intră în vigoare pe 24 iunie. În plus, începând din iulie, new-yorkezii își vor putea schimba, de asemenea, marcatorul de gen chiar și în mediul online.

„Fiecare persoană, indiferent de identitatea sau expresia de gen, merită să aibă un document de identitate care să reflecte cine este.”, a declarat Kathy Hochul, guvernatoarea statului New York, într-un comunicat de presă.

Noua lege va permite „evitarea discriminării și hărțuirea sexuală”

Potrivit apărătorilor, o parte din noua lege le va permite să evite atât discriminarea, cât și hărțuirile sexuale. În special, prin păstrarea unor detalii personale în afara atenției publicului. Alte state americane, cum ar fi Oregon și Pennsylvania, permit deja acest tip de marcaj pe permisele auto.

„Este un cadou cu adevărat grozav pentru comunitate cu ocazia „ Lunii Pride”. Este speranța mea sinceră că mergem înainte. Astfel, și alți newyorkezi transsexuali și non-binari vor putea să-și trăiască viața cu respectul și demnitatea pe care le merită în fiecare aspect al vieții lor. Că vor fi ajutați de o identificare precisă emisă de stat”, a declarat într-un comunicat Sander Saba, una dintre persoanele non-binare.

Orașul unde locuitorii pot să își marcheze genul cu X pe actele de identitate
New York, orașul unde locuitorii pot să își marcheze genul cu X pe actele de identitate

Sander este este una dintre persoanele non-binare care, în 2020, a dat în judecată statul New York, pe această temă. Emilia Decaudin, liderul districtual democrat din Queens salută noua lege, însă își face griji cu privire la modul în care marcajele cu „X” ar duce la discriminarea persoanelor respective.

Conform publicației New York Post, Decaudin a spus: „Actul de identitate le-ar marca efectiv ca fiind trans sau non-binare”. Liderul districtual democrat din Queens este o cunoscută activistă transsexuală, potrivit sursei citate.

Unele voci susțin că o soluție la astfel de probleme ar putea fi, printre altele, mai multă pregătire oamenii legii și alți angajați publici. O altă variantă ar putea fi eliminarea totală a genului de pe permisele de conducere, în opinia lui Decaudin. Deocamdată, pe permisele de conducere din SUA sunt trecute: sexul, înălțimea, culoarea ochilor, adresa, data nașterii și fotografia deținătorului.