Home » Când, unde, cum » Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce obișnuia să facă liderul comunist în timpul liber

Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce obișnuia să facă liderul comunist în timpul liber

Manolică Anca / 02.02.2022, 12:43
Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce obișnuia să facă liderul comunist în timpul liber

Despre pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu au existat multe curiozități de-a lungul timpului. După moartea sa, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Tovarăș au început să povestească, iar informațiile au fost întoarse pe toate părțile. Printre altele, s-a aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni secrete și colecții ascunse.

Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost un personaj marcant al istoriei României. Liderul comunist a condus țara din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989. De asemenea, a fost Secretar General al PCR din anul 1965 până în decembrie 1989. Deși politica îi ocupa cea mai mare parte din zi, el își făcea timp liber și pentru tot felul de pasiuni, unele secrete, pe care le practica ori de câte ori avea ocazia.

Multe dintre acestea au fost dezvăluite după moartea sa de apropiații care au lucrat pentru el. Așa cum am vorbit într-un articol anterior despre pasiunea Elenei Ceaușescu pentru filmele turcești, și fostul dictator avea o pasiune pentru cinematografie. La vârsta de 35 de ani, acesta a devenit fascinat de filmele polițiste americane, preferatul său fiind serialul Kojak, care a rulat între 1973 şi 1978. Ba chiar a dat ordin ca toate reşedinţele sale să fie dotate cu o sală specială de proiecţie.

Avea un program zilnic bine organizat

Apropiați de-ai lui Nea Nicu spun că avea un program zilnic bine organizat, de care se ocupa Cabinetul Preşedintelui Republicii. La finalul zilelor de lucru, Ceaușescu mergea adesea la Club-bazin Floreasca, care se regăsea la doar câțiva metri de vila din Primăverii. De asemenea, asculta adesea muzică la un casetofon, romanţe foarte frumoase cântate de Mia Braia, Ioana Radu, Maria Tănase, Gică Petrescu.

Subalternii lui Ceaușescu au mai mărturisit că de două, trei ori pe săptămână viziona filme cu soția și copiii. Filme româneşti, dar și multe filme americane, englezeşti şi unele filme ruseşti. Radio îl asculta, de obicei, la masa de  prânz.

Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu
Pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu

Tovarășu’ și sporturile

Printre pasiunile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu se numără popicele, biliardul, schiatul și voleiul, dar și tirul cu arcul. Când nu „se antrena”, iubea să joace șeptică și era în stare să învârtă cărțile cu orele. Nu refuza nici șahul și remi. De asemenea, o altă mare pasiune era călătoritul în străinătate.

Dar, de departe, marea pasiune a fostului dictator era vânătoarea, pe care a descoperit-o după anul 1955. Nu avea milă de porcii mistreți, urșii și căpriorii aduși în bătaia puștii de gonaci sau ademeniți cu mâncare până la balconul vilei din care acesta trăgea.

„Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”, avea obiceiul să spună, în glumă, dictatorul după fiecare partidă de vânătoare.

Nu de puține ori se lăuda prietenilor și subalternilor că ar fi obținut 398 de medalii la vânătoare, precum și o captură impresionantă: un porc mistreț de peste 300 de kg. Ultima partidă de vânătoare la care a luat parte a avut loc pe data de 10 decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de a fi executat la Târgoviște, alături de Tovarășă.