Home » Când, unde, cum » Planta care produce roșii și cartofi în același timp. Cum este posibil acest lucru

Planta care produce roșii și cartofi în același timp. Cum este posibil acest lucru

Manolică Anca / 04.05.2021, 14:02
Planta care produce roșii și cartofi în același timp. Cum este posibil acest lucru

Dacă până acum erai obișnuit să auzi de produse de îngrijire sau cafele 2 în 1, ei bine, află că, mai nou, există și plante 2 în 1. Da, este vorba despre super planta numită TomTato care produce roșii și cartofi în același timp. Cum este posibil acest lucru și unde se găsește.

Planta care produce roșii și cartofi în același timp

Compania britanică Thompson and Morgan, specializată în horticultură, a lucrat vreme de un deceniu la planta hibrid, numită TomTato, care produce roșii și cartofi în același timp. Aceasta deja se vinde pe piața din Anglia.

Conform producătorilor, planta este un hibrid creat pe cale naturală, și nu prin modificare genetică în laborator cum ar fi fost de așteptat. TomTato a fost obținută prin altoirea unei plante de tomate cu o plantă de cartof. Deși legumele par să nu aibă nicio legătură, ei bine cele două fac parte din aceeași familie, a solanaceelor, motiv pentru care a fost posibilă altoirea lor.

Planta TomTato
Planta TomTato

Procesul de altoire este destul de dificil

Procesul nu este unul prea ușor. Astfel, din fiecare plantă se taie o bucată de țesul de dimensiunea unei gămălii de ac, care este ulterior verificată de virusuri și crescută separat, într-un gel special și, mai apoi, într-un compost. După ce ating înălțimea de cinci centimetri, tulpinile celor două se taie la același unghi și se altoiesc. Capătul inferior al plantei de cartof se şi cel superior al plantei de roşie se prind laolaltă cu o grefă până când formează o îmbinare naturală.

Potrivit lui Paul Hansord, directorul companiei producătoare, procesul este unul destul de dificil, deoarece lujerii trebuie să aibă aceeași grosime pentru ca altoiul să prindă.

„Planta a fost dificil de obținut pentru că tulpina roșiei și tulpina cartofului trebuie să aibă aceeași grosime pentru că altoirea să se producă cu succes. A fost o operațiune care a necesitat înalta calificare. Am mai văzut produse similare. Totuși, la o privire mai atenta, era vorba de un cartof plantat în același ghiveci cu o roșie. În cazul nostru, este o singura planta care nu produce frunze de cartof”, a declarat pentru BBC Paul Hansord.

Planta este 100% naturală
Planta este 100% naturală

Planta care produce roșii și cartofi în același timp produce cantități impresionante

Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, după care plantele sunt aduse în Marea Britanie, unde cresc în sere până ajung suficient de mari ca să fie vândute. Un singur exemplar poate produce circa 500 de roşii cherry deasupra solului şi câteva sute de grame de cartofi. Producătorul susţine că roşiile cherry pot fi culese în același timp cu cartofii și că spre deosebire de alte plante hibrid aceasta produce atât roșii mai aromate și mai dulci, cât și cartofi albi mai gustoși.

Planta produsă de Thomson and Morgan nu este o premieră, însă. Au mai existat astfel de încercări în trecut, doar că au existat probleme în ceea ce privește gustul. Aceasta este 100% naturală, nefiind modificată genetic, și are potențial comercial mare.