Home » Life & Style » Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi. Efectele nebănuite

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi. Efectele nebănuite

Manolică Anca / 12.02.2021, 12:07
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi. Efectele nebănuite

Cartofii sunt una dintre legumele preferate ale tuturor, care pot fi consumați oricând, la micul dejun, la mesele principale, ca gustare, garnitură sau ca fel principal. Dar ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi? Iată efectele nebănuite.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi

Cu toate că sunt una dintre cele mai importante şi sustenabile culturi şi una dintre cele mai consumate legume,  cartofii nu au fost niciodată văzuți ca un super-aliment. Din contră, ne-a fost indusă ideea de a consuma această legumă cât mai rar și în cantități mici, fiindcă este bogată în amidon și carbohidrați. Dar să fie ei atât de nesănătoși pe cât ne-a fost indus să credem? Sunt carbohidrații una dintre cele mai mari amenințări? Iată ce spun nutriționiștii despre ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic cartofi.

Nutriţioniştii sunt de părere că nu este deloc periculos pentru sănătate consumul de cartofi, atât timp cât nu sunt consumați în exces sau în variante prăjite sau procesate (chipsuri). De altfel, beneficiile acestora sunt foarte multe. Sunt bogaţi în antioxidanţi, fibre şi potasiu, sunt lipsiți de gluten, sunt săţioşi şi foarte gustoşi. Mai mult, aceștia sunt o sursă excelentă de energie, ajutând chiar și la echilibrarea conţinutului de zahăr din sânge.

Cum trebuie, de fapt, consumați cartofii

Cartofii au căpătat un renume prost, deoarece adesea sunt asociaţi cu feluri de mâncare hipercalorice şi nesănătoase: cartofi prăjiţi, salată de cartofi, piure, în care sunt adăugate cantităţi mari de grăsimi (ulei, unt, maioneză). Însă, pregătiți copţi sau fierţi, rumeniţi la cuptor în foarte puţin ulei de măsline, ei devin un aliment foarte sănătos. Important de știut este faptul că aceștia nu ar trebui curăţaţi de coajă, fiindcă aceasta conţine majoritatea fibrelor şi a nutrienților.

Cel mai bine este să se consume cartofi fierți sau copți
Cel mai bine este să se consume cartofi fierți sau copți

Specialiștii spun că este perfect sănătos să se consume cartofi în fiecare zi şi recomandă un cartof copt de mărimea unui pumn sau o cană de cartofi fierţi. Este important ca aceștia să fie asociaţi cu alte legume, cu lactate şi brânzeturi, cu salate sau cu o carne slabă.

Beneficiile cartofilor

Un cartof de mărime medie conține 163 de calorii, 0,2 g de grăsimi, 0 g de colesterol, 37 de g de carbohidrați, 4,7 g de fibre alimentare si 4,3 grame de proteine. Aceeasi cantitate oferă și 2% din necesarul zilnic de calciu, 9% din cel de fier, 51% din cel de vitamina C, 30% din cel de vitamina B6, 25% din cel de potasiu și 12% din cel de magneziu. De asemenea, cartofii conferă fosfor, niacină, acid folic și zinc. Spre deosebire de produsele care conțin cartofi procesați (cartofii prăjiti și chipsurile), cartofii neprocesați au conțin foarte puțin de sodiu. Mai mult, în compoziția cartofilor se mai regăsește și acidul alfa-lipoic, care ajută organismul să transforme glucoza în energie.

Cartofii mențin sănătatea inimii, pot controla tensiunea arterială, pot scădea valoarea totală de colesterol din sânge și pot menține sănătatea vaselor de sânge, prevenind formarea cheagurilor. De asemenea, cartofii pot regla digestia și pot favoriza procesul de slăbire. Conținutul bogat de fibre normalizează tranzitul intestinal, reduce simptomele indigestiei și calmează balonarea și flatulența.